8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Çölyak hastaları piknikte buluştu

Çekirge Çocuk Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Bölümü tarafından bu yıl 4.'sü düzenlenen 'Geleneksel Çölyük Pikniği'nde, çölyak hastaları bir araya geldi. 

Misi Köyü piknik alanında Çekirge Çocuk Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Bölümü tarafından düzenlenen '4. Çölyak Pikniği'nde bir araya gelen çölyak hastaları moral depoladı. Çölyak'ın bir hastalık olmadığı ve bir yaşam biçimi olduğu sloganıyla yapılan etkinlikte, glutensiz unla yapmış oldukları yiyecekler yenildi. Geleneksel pasta kesiminin ardından tüm ülkenin glutensiz yaşama duyarlı olması dileğiyle piknik sona erdi. 

Çölyak hastalığı, ince bağırsaklarda görülen bir hastalık. Buğday, arpa, yulaf ve çavdarda bulunan gluten isimli bir proteine karşı gelişen ve yaşam boyu devam eden bir gıda alerjisidir. Süt çocukluğu döneminde sağlıklı bir çocuğun kilo almasında yavaşlama, karında şişlik, adale erimesi, tedaviye yanıtsız demir eksikliği anemisi, iki haftayı geçen ishal olurken daha sonra oyun çocukluğu ve okul çağında anemi, kemik erimesi, tekrarlayan karın ağrıları, okul performansında düşme büyüme gelişme geriliği, tiroid benzini tutabilmekte. Genetik, çevresel ve vücudun savunma mekanizmasının olaya karıştığı bu hastalıkta, farkına varılmaz ise gırtlak, ince bağırsak ve mide kanseri, tiroid hastalıkları ve en korkuncu ishal, kilo kaybı, şokla seyreden çölyak krizine yol açabiliyor. Çölyak tanısı bir dizi kan tetkiklerini takiben incebağırsaktan alınan parçanın incelenmesi sonucu konabiliyor. Çölyak'ın tanısı konulduktan sonrası ise sadece glutensiz diyet yapmaktan ve ömür boyu diyete uymaktan geçiyor. 

Çölyaklı hastaların en büyük sıkıntısı glutensiz ürünlere ulaşma zorluğu ve ürünlerin pahalı olması, resmi heyet raporlarının ise kişinin gereksinimi olan glutensiz ürünü karşılayamaması ve ailenin kendi cebinden ürün almak zorunda olması. Hala askerlikten muaf olmayan çölyak hastalığıyla iç içe yaşayan çocukları büyüdüklerinde bekleyen en büyük tehlike, karavan yemekleri ve ağır idmanlarla hastalığın istenmeyen sonuçlarının ortaya çıkmasıdır.

.
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 15:39:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?