8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Dağ yöresinde kumandalı sulama

Bursa'nın dağ yöresinde elektrikli su motoruna uzaktan kumanda taktıran çiftçiler, yaklaşık 500 metre mesafeden fıskiyelerini acıp kapatabiliyor. Engebeli arazide uzak mesafedeki su motorunu kumanda ile açıp kapatan çiftçiler, hem zamandan kazanıyor, hem de su tasarrufu sağlıyor. 

Bursa'nın Keles İlçesi Baraklı Köyü'ndeki çiftçiler, mahsullerini sulamada kullandıkları su motoruna uzaktan kumanda takarak, ilginç bir yönteme imza attı. 

Elektrikçi olan köyün gençlerinden Hüseyin Alçır'ın, ilk olarak kendi tarlasında denediği uzaktan kumandalı su motoru sayesinde birçok çiftçi aynı yöntemi kullanmayı başladı. Engebeli ve geniş arazilerde sulama yapılırken, su motorunun bulunduğu mesafeyi kat etmekten kurtulmak için arayış içerisine girdiğini ifaden eden Hüseyin Alçır, "Fıskiyeleri açıp kapatmak için uzak mesafedeki su motorunun yanına gidip gelmesi zaman alıyordu. Ayrıca tarladaki fıskiyeleri değiştirirken de kuyudan çekilen su boşa akıyordu. Su motorumuza taktığım uzaktan kumanda vericisi sayesinde motoru yaklaşık 500 metreden açıp kapatabiliyorum. Derin vadi içerisinde bulunan motorun yanına gidip gelmekten kurtulduğumuz gibi, fıskiye değiştirme esnasında da suyun boşa akmasını engelledim. Bu yöntemi duyan köy halkı ilgi göstererek, kullanmaya başladı. Vericinin gücüne göre bu mesafe daha da artabilir. 200 YTL'ye mal olan bu yöntem ile oturduğunuz yerden su motorunu ve fıskiyeleri kumanda edebiliyorsunuz. Bu yöntem cep telefonu ile de kullanılabiliyor. Sinyal alan cep telefonundan istediğiniz yerden kumanda edebilirsiniz" dedi. 

Genç elektrikçinin köye getirdiği yöntemi kullanan çiftçiler ise, "Tarımda yeni bir yöntemle büyük rahatlık sağladık. Uzaktan kumanda ile uzun mesafeyi kat etmeden tarlamızı sulayabiliyoruz. Metrelerce uzaklıktaki su motorunu açıp kapatmak için yanına gitmeden, kumanda ile yöneterek, hem zamandan kazanıyoruz, hem de su tasarrufu sağlıyoruz. Köyümüze bu yöntemi kazandıran Hüseyin Alçır kardeşimize çok teşekkür ederiz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2008 Pazar 10:42:37
Güncelleme :31 Ağustos 2008 Pazar 10:47:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?