7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

'Deli İbrahim' ile sezona merhaba

Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu, 2008-2009 sanat sezonunu, 'Deli İbrahim' adlı oyun ile açtı. 

Şehir Tiyatrosu, yeni sezonun ilk akşamında, Turan Oflazoğlu'nun kaleme aldığı 'Deli İbrahim' oyunun prömiyerini de gerçekleştirdi. 1967 yılında Oflazoğlu'na Türk Dil Kurumu En İyi Oyun Ödülü'nü kazandıran oyun, tiyatro sanatçısı Ali Düşenkalkar'ın yönetmenliğinde, Şehir Tiyatrosu oyuncuları tarafından sahnelendi. Ağabeyi 4. Murat'ın ölümünün ardından annesi Kösem Sultan'ın baskıcı tutumuna direnemeyerek tahta geçen Sultan İbrahim'in yaşadığı dramı ve cinneti konu alan 'Deli İbrahim'in dekor tasarımı Tayfun Çebi, kostüm tasarımı Funda Çebi ve müzikleri Murat Gedikli imzasını taşıyor. 

Deli İbrahim'i Altuğ Görgü'nün, Kösem Sultanı ise Nihal Türksever'in canlandırdığı oyunda, Ertan Akman, Günay Y. Güney, Murat Liman, Müge Açıkdüşünenler, Bülent Uçar, Didem Hun Liman, Nilgün Türksever Görgü, M. Eren Topçak, Esra Yaşar, Uğur Serener, İlyas Sarı, Seyit Ahmet Sancak, Burhan Narınç, Suat Şenocak, Asaf Baran Bozkurt, Cansu Can, Sinem Akar, Kaan Nalcı ve Yavuz Selim Sancak rol aldı. Kenan Işık'ın da sesiyle renk kattığı oyun, ilk gösteriminde sanatseverlerden tam not aldı. Oyun, kostümlerinden dekoruna, ışıklarından müziklerine kadar tam anlamıyla izleyiciye görsel bir şölen yaşattı. Bursalılar, yaklaşık 2,5 saat süren oyunun sonunda usta sanatçıları ayakta alkışladı. Nejat Birecik ve Füsun Kostak gibi ünlü oyuncular da 'Deli İbrahim'i ilgiyle izledi. Oyun öncesinde ise sanatseverlerin Tayyare Kültür Merkezi fuayesinde Bursa Mehter Takımı'nın verdiği konserle karşılanmaları ve incir tatlısı ikramı prömiyerin en çok ilgi çeken detaylarındandı. 

Oyunu ilgiyle izleyen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sabri Yalın, "Şehir Tiyatrosu'nun en muhteşem oyununu izledik" diyerek, usta sanatçılara çiçek verdi. 'Deli İbrahim' oyununa emeği geçenlerin tümüyle hazır bulunduğu prömiyerde en büyük mutluluğu oyunun yazarı Turan Oflazoğlu yaşadı. Oyunun daha önce de pek çok tiyatro ve sanatçı tarafından sahnelendiğini söyleyen Oflazoğlu, "Deli İbrahim, 41 yıl önce yazdığım bir oyundur. Oyun, pek çok kez sahnelendi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nun sahnelediği yorum ise çok değişik. İlk kez böyle bambaşka bir yorumla oyunumu izledim. Mutluyum" dedi. 

Oyunun yönetmeni Ali Düşenkalkar ise Şehir Tiyatrosu'nun çok genç ve dinamik bir kadroya sahip olduğunu belirterek, 'Deli İbrahim'i Bursa'da sahnelemenin sevincini yaşadığını dile getirdi. Düşenkalkar, tiyatroseverleri, sezon boyunca Salı ve Cuma günleri saat 20.30'da, Cumartesi günleri de saat 14.00'de sahnelenecek olan oyunu izlemeye davet etti.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 14:16:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?