7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Diş Hekimliği Günü kutlanıyor

Diş Hekimliği Günü Bursa Diş Hekimleri Odası tarafından coşkuyla kutlanmaya başlandı.

Diş hekimlerinin sıkıntılı günler yaşadığını belirten Bursa Diş Hekimleri Odası Başkanı Emel Coşkun, kamuda ve özel sektörde diş hekimlerinin coğrafik dağılımında ciddi bir dengesizlik mevcut olduğunu belirterek, "Türkiye'deki diş hekimi sayısı 22 bin 330'dur. Bunların 21 bin 20'si mesleğini aktif olarak yapmaktadır. Türkiye genelinde diş hekimi başına düşen nüfus sayısı 3 bin 428'dir. Coğrafi dağılımın çok dengesiz olması sebebiyle iller ve aynı il içinde ilçeler arasında bile bu sayıda çok farklılıklar olmaktadır. Bir diş hekimine İstanbul'da 2 bin 116, Elazığ'ın Baskil ilçesinde 31 bin 720, İzmir'de 2 bin 78, Şırnak-İdil'de 66 bin 667 kişi düşmektedir" dedi.

TÜRKİYE'DE DİŞ HEKİMİ SAYISI YETERLİ

Türkiye'de diş hekimi sayısının yeterli olduğuna dikkat çeken Coşkun, "Ülkemizde Kasım 2008 itibariyle 19'u devlet 4'ü vakıf olmak üzere 23 diş hekimliği fakültesi vardır. Var olan fakültelerin bazılarının fiziki, teknik alt yapılarının yetersizliğinin yanı sıra öğretim kadrosunun yetersizliği varken, yeni diş hekimliği fakültelerinin açılmasını anlamakta zorlanıyoruz. 4 yıl içinde hizmete talebi 0.7'den yüzde bire çıkarsak bile 2012 yılında yeni mezun olanlarla birlikte diş hekimi sayısı yeterli
olacaktır" diye konuştu.

Son yedi yıldaki diş hekimi artış oranı yüzde 6.08 iken, nüfus artışının yüzde 1.42 olduğunu belirten Coşkun, " Ağız ve diş hastalıklarından korunmanın yönteminin koruyucu uygulamalar olduğu temel ilkesi göz ardı edilerek, toplumun ihtiyaç ve talebinin ne olduğu doğru tespit edilmeden diş hekimliği fakültesi kurulması, ne AB kriterleri ile ne de bilimsel anlayışla örtüşmektedir. 1990 yılından yeni açılan fakültelerden sonra hızlı bir şekilde artan diş hekimi sayısına rağmen diş ve diş eti
hastalıklarında herhangi bir azalma olmamıştır. 1987 yılında yapılan diş ve diş eti hastalıklarında mevcut durum çalışmaları ile 2005 yılında yapılan benzer çalışma karşılaştırıldığında ne yazık ki olumlu bir değişmenin olmadığı görülecektir. Buradan çıkan sonuç şudur: Diş hekimliği fakültelerinin sayısını arttırarak diş ve diş eti hastalıkları önlenememektedir" dedi.

SAHTE DİŞ HEKİMLERİNE DİKKAT

Türkiye'de denetimsizlik sebebiyle sahte diş hakimleri sayısında ciddi bir artışın söz konusu olduğunu belirten Coşkun, "Ağız ve diş sağlığı konusunda yetkisi ve ehliyeti olmadan halkımızın sağlığına zarar veren çok sayıda sahte diş hekimi bulunmaktadır. Teknolojik ve bilimsel gelişmeleri ve yasal düzenlemeleri takip ederek hijyenik ve tıbbi hizmet yerleri açan diş hekimlerine karşılık sahte diş hekimleri, yasaları ihlal ederek uygun olmayan çalışma alanlarında, bazen "çantacı" olarak halkın diş ve genel sağlığına zarar vermektedirler. Mevcut yasal düzenlemelerde sahte diş hekimlerine verilen cezalar artırılmasına ve bölgemizde İl Sağlık Müdürlüğü ile yürüttüğümüz çalışmalara rağmen halk sağlığını tehdit etmeye devam etmektedir" şeklinde konuştu.

Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başlayan Diş Hekimliği Günü kutlamaları, Korupark'ta açılan fotoğraf ve resim sergisi ile devam etti. 19 Kasımda bowling turnuvasında bir araya gelecek olan hiş hekimleri, 22 Kasımda Kervansaray Termal Otel'de yapılacak 100. yıl balosuna katılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 16:15:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?