8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Doğalgaz şubatta ucuzlayacak

Bursagaz Genel Müdürü Hasan Erbil Doyuran, doğalgazın önümüzdeki şubat ve mayısta ucuzlamasının beklendiğini açıkladı.

Çalık Grubu tarafından ikinci yüzde 40'lık hissesi de geçen ekim ayında Alman ortak Ewe'ye satılan Bursagaz, 2008 yılında şehrin yüzde 95'ine gaz bağlayarak 646 bin aboneye ulaştı. Bursagaz Genel Müdürü Hasan Erbil Doyuran, 2004 yılındaki özelleştirmede verdikleri 5 yıl içerisinde Bursa'nın tamamına doğalgaz ulaştırma sözünün önemli bir kısmını 2008 sonu itibarıyla konutların yüzde 95'ine gaz bağlayarak yerine getirdiklerini söyledi.

Şu anda müşteri memnuniyetinde yüzde 89'luk bir rakamı yakaladıkların belirten Hasan Erbil Doyuran, en önemli sıkıntı olan doğalgaz zamlarından şirket olarak kendilerinin de mağdur olduğunu söyledi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte bazı yakıt türlerinde görülen çok ciddi ucuzlamaların doğalgaza hemen yansımamasının, uluslararası fiyatlandırma anlaşmalarının 6 aylık petrol fiyatı ortalamaları dikkate alınarak yapılmasından kaynaklandığına işaret eden Doyuran,

"Enerji Piyasası Kanunu'na göre, dağıtım şirketi olarak bizim kar marjımızı bellidir. Ancak 2008 Temmuz ayından itibaren doğalgazda otomatik fiyatlandırmaya geçildi. 2008 başındaki bu dönemde petrol fiyatları çok yükseldiğinden doğalgaza aniden yüksek bir zam geldi. Ancak fiyatların hesaplanmasındaki formülasyon 6 aylık dönemler baz alınarak yapılıyor. Şu anda 1 Temmuz - 31 Aralık 2008 tarihleri arasındaki dünya petrol ortalamaları dikkate alınarak ocak ayında yeni bir hesaplama yapılacak. Bunun da neticesi ancak şubat başında fiyatlara yansır. Döviz fiyatlarında bugünkü rakamlardan çok daha yükseklere bir gidiş olmaz ise şubat ayında doğalgazda ciddi bir ucuzlama meydana geleceğini düşünüyorum. Ayrıca mayıs ayında da kurda bir oynaklık olmaz ise ikinci bir indirim daha gelmesini ümit ediyoruz" diye konuştu.

Şu anda gecen yıl tonu 300-400 YTL olan ithal kömürün fiyatının da 700 YTL civarına yükseldiğini anlatan Doyuran, "Vatandaşımızın konforlu ve ucuz ısınması için biz de doğalgaz fiyatlarının düşmesinden yanayız. Dünyadaki petrol fiyatları 70 doların altında kalırsa dolar kuru da 1.60 olarak seyrederse şubat ayında doğalgazda yüzde 20 gibi çok ciddi bir ucuzlama söz konusu olacaktır. Ayrıca havaların önceki yıllara göre daha sıcak seyretmesinden dolayı gaz tüketiminde geçen yıla göre bir azalma söz konusudur" diye konuştu.

Güzelyalı ve Mudanya'daki mahallelere de gaz verilmesi ile şehrin yüzde 95 gibi önemli bir kısmının gaza kavuştuğuna dikkat çeken Doyuran, gaz bulunan bölgelerdeki mevcut konutların yüzde 74 gibi ciddi bir kısmının doğalgaz abonesi olduğunu anlattı. 10 yılı geçen sayaçların Ölçüler Ayarlar Kanunu gereğince Bursagaz'ın kalibrasyon laboratuvarında kontrolden geçtiğini belirten yetkililer, 2004 yılında konutlarda 261 milyon metreküp olan doğalgaz tüketiminin, 2008 yılı sonu itibarıyla 440 milyon metreküpe geleceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Sanayi kuruluşlarına 110 milyon metreküp satış yapan Bursagaz, 1 milyar metreküp gazı da taşıma yapıyor.

Türkiye'de ilk elektronik imza ile proje onaylayan Bursagaz'ın acil çağrılara müdahale süresinin de 9 dakikaya indiği kaydedildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 10 ortak olduğu Bursagaz, 2006-2007 yıllarındaki karlılığından belediye kasasına 7 trilyon liranın üzerinde bir miktar aktardı. Bursagaz'ın yüzde 80'lik kısmı Alman Ewe'ye ait olurken, yüzde 10 kısmı da Çalık Grubu'nda bulunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 23:11:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?