7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Dolu ve selin ağır bilançosu

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, hafta sonu etkili olan sağanak yağmurun ardından 10 dakikalık dolu yağışının neden olduğu zararın bilançosu yavaş yavaş ortaya çıkıyor. 

Doludan zarar gören ekili araziler, ardından oluşan sel sularının altında kaldı. 

Dolu afetinin Orta ve Deydinler köyü bölgesinde büyük zararlara yol açtığı belirtildi. 

Orta köyü yolu üzerinde 80 dönüm ekili tarlası bulunduğunu belirten çiftçi Mustafa Çakır, ayçiçeği ve arpaları dolunun vurduğunu, patatesin ise sel suları altında kaldığını söyledi. Dolu ve sel felaketi sonucunda ikili ürünlerinin hemen hepsinin mahvolduğunu ileri süren Çakır, yaklaşık 80 bin YTL civarında zararının bulunduğunu, hiçbir şeylerinin kalmadığını, büyük mağduriyet içine girdiklerini ifade etti. 

Yetkililerden bölgeye gelip zarar tespiti yapmalarını, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini ve zararlarının karşılanmasını isteyen afetzede çiftçi Mustafa Çakır, "Ekili arazilerimizde göletler oluştu. Su pompaları ile boşaltmaya çalışacağız. Orta ve Deydinler köylerinde yaklaşık bin 500 dönüm arazi sel sularının altında kaldı. Ekili alanların tamamında yüzde 90 oranında zarar var. Sel suları altındaki alanlarda bulunan patates ve diğer ürünlerin ne kadarını kurtarabiliriz diye çalışıyoruz. Ürünlerin sele karşı sigortası olmadığı için sigortadan da yararlanmamız bahis konusu değil. Durumumuz çok perişan" diye konuştu. 

Orta köyü çiftçilerinden Ali Çakır da yaklaşık 100 dönümlük patates, buğday ve ayçiçeğinin zarar gördüğünü belirtti. Çakır, tarlaların sel sularına teslim olduğunu ve zararının yaklaşık 60 bin YTL civarında olduğunu ifade etti. 

115 dönümlük ekili alanın dolu ve sel yüzünden harap olduğunu bildiren çiftçi Karaoğlan Muşmul ise, yaklaşık 150 bin YTL civarında zararının bulunduğunu kaydetti. İnegöl İlçe Tarım Müdürlüğü'nden yetkililerin gelip hasar tespiti yaptığını anlatan Muşmul, "Devletimizden mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Allah böyle afetleri bir daha vermesin" şeklinde konuştu. 

Geniş bir alanı etkisi altına alan dolu felaketinin İnegöl'e bağlı Maden, Dipsizgöl, Deydinler, Alibey, Orta, Kozluca, Hamzabey, Süle, Çaylıca ve Hasanpaşa köylerinde etkili olduğu öğrenildi. Yaklaşık 5 bin ile 10 bin dönümlük ekili arazinin dolu ve selden zarar gördüğü belirtildi.

.
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 13:08:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?