7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

‘Dünya Çevre Günü’ coşkuyla kutlandı

Bursa Valiliği ile Büyükşehir Belediyesi işbirliği; Uludağ Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü desteğiyle düzenlenen ‘Dünya Çevre Günü’ kutlamalarında sağlıklı bir toplumun yetişmesi noktasında çevrenin önemine dikkat çekildi. 

‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’ nedeniyle Bursa’da bir hafta boyunca devam eden kutlamalar, Heykel’deki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Öğrencilerin çevre dostu mesajlarının yer aldığı dövizlerle katıldığı törende, Kübra Yenidünya, Ulusal Çevre Andı’nı okudu. 

Etkinlikler kapsamında Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Ressamlar Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ‘Çevre’ konulu resim sergisi de ilgiyle izlendi. Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde sanatseverlerin beğenisine sunulan sergiyi, Çevre ve Orman İl Müdürü M. Müfit Aydın, İl Müdür Yardımcısı Rahmi Bayrak, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Şube Müdürü Dr Talat Müftüoğlu ile Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Dairesi Başkanı Ali Mennan Mennanoğlu da gezdi. Ressamlar, sergiyi ziyaret eden konuklara, “İçtiğimiz su son olmasın” diyerek, su ikram etti. 

Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Tahsin Bulut, Tayyare Kültür Merkezi’nde ‘Çevre Yönetiminde Katılımcı Mekanizmaların Rolü’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği sunumda Bulut, çevre konusunun bir ‘fantezi’ veya ‘lüks’ olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. 

Çevrenin hem ulusal hem de yerel ölçekte en temel konulardan olduğunu belirten Bulut, ”Hava, su, toprak kirliliği, çarpık kentleşme gibi pek çok konu sadece yönetim otoritelerinin değil, toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla ele alınmalıdır” dedi. İnsan hayatının ve kalkınmanın sürdürülebilir olması için çevrenin her zaman ve her yerde gündemin ilk konusu olması gerektiğini savunan Bulut, “Nüfus artış hızı, doğal kaynaklara olan talebin hızla artması ve kirliliğin yüksek boyutlara ulaşması, dünyanın yaşanabilir olmasını kısıtlayacak. Süreç böyle giderse, 2100 yılında yaşanacak yer kalmayacak. Bu nedenle çevreye duyarlı olmalı ve temiz bir toplum oluşmasına destek vermeliyiz” diye konuştu. 

Büyükşehir Belediyesi, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklığında düzenlenen ‘Çevre ve Çocuk Şenliği’ de Botanik Park’ta yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Subaşı, konuşmasında, çevrenin korunması konusunda ebeveynlerin ve gençlerin çocuklara örnek olmaları gerektiğini vurguladı. Şenliğe katılan öğrenciler, halkoyunları gösterileri ve müzik dinletileriyle keyifli bir gün geçirdi. 

Çevreyi korumanın geleceğe temiz bir toplum bırakmak adına önemli olduğunu dile getiren çocuklar, büyükleri bilinçli davranmaya davet etti. Eğlenceli anların yaşandığı şenlikte, çocuklar çevre bilincine yönelik çalışmaların anlatıldığı standlara da ilgi gösterdi. 

Dünya Çevre Günü etkinlikleri, 8 Haziran Pazar günü yapılacak doğa yürüyüşü ve 9 Haziran Pazartesi günü yapılacak ‘Organik Tarım’ semineriyle son bulacak.

.
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2008 Cumartesi 12:33:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?