7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Emniyetten hırsız uyarısı!

Bursa Emniyet Müdürlüğü, Kurban Bayramı sebebiyle alışverişin yoğun olarak yapıldığı merkezlerle hayvan pazarlarında yankesicilik, dolandırıcılık ve kapkaç olaylarına karşı vatandaşları uyardı.

Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan broşürde, yankesicilerin özellikle yaşlı ve kadınları kendilerine kurban olarak seçtiği, olayların alışveriş merkezleri, pazar yeri, stadyum ve toplu taşıma araçlarında meydana geldiği belirtildi. Vatandaşları uyaran polis, yankesicilerin yaya kaldırımının yola yakın kısmında yürüyen kişilerin çantasını kolayca çalabildiğini ifade etti.

Polis vatandaşlara, "Kimsenin sizin iyi niyetinizden istifade etmesine izin vermeyin" diyerek dolandırıcının en büyük sermayesinin dili olduğunu bildirdi. Uyarıda, hayvan pazarlarında hırsızların otomobilden hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarına karıştığı hatırlatılarak, "Alışveriş yaparken aracınızı güvenli bir yere park edin. Hayvan satıcıları dolandırıcılara ve kalpazanlara karşı duyarlı olmalı. Kurbanlık alışverişinde yankesiciler çeşitli yöntemlerle vatandaşlarımızın paralarını çalabilir" denildi.

Yankesicilik, dolandırıcılık, kapkaç ve hırsızlık olaylarına karşı alınabilecek kişisel tedbirler ise şöyle açıklandı:

"Kalabalık alanlarda başkası tarafından itildiğinizde cebinizi kontrol edin. Cüzdanınızda fazla para bulundurmayın, para yerine kredi kartı, çek kullanın. Alışveriş esnasında çanta ve değerli eşyanızı alışveriş arabasında ve tezgahlarda bırakmayın. Otoyla kapkaç olaylarına maruz kalmamak için yaya kaldırımlarının yola yakın kısmında yürümeyin, çantanızı yola bakan kolunuzda taşımayın .Cami ve şadırvanlarda abdest alırken ceket ve paltonuzu bırakmayın. Yolda yürürken kavga ederek size yaklaşan ve yardım isteyen kişilere karşı dikkatli olun. Tedavi için gittiğiniz hastanelerde ve bankalardaki işlemlerinizi yaparken şüpheli kişilere dikkat edin.

Dolandırıcıların dili sermayesidir, kimsenin sizin iyi niyetinizden istifade ederek hile ve desiselerle para ve eşyanızı almasına müsaade etmeyin. Yolda giderken üzerinizde pislik olduğunu söyleyen ve temizlemeye çalışanlara müsaade etmeyin. Kafe, pastane ve lokantada otururken çantanızı görebileceğiniz yere bırakın. Evinize gelen elektrik ve su idaresi yetkililerine kimlik sorun. Kısa süreli de olsa aracınızdan ayrıldığınızda aracınızı durdurun ve kontak anahtarını alıp kapılarını kilitleyin.

Aracınızdan ayrılırken hırsızı davet edici çanta ve paketlerinizi içinde bırakmayın. Tanımadığınız kişilere otomobilinizin anahtarını vermeyin. Aracınızı otopark ya da ışıklandırılmış yerlere park edin. Aracınızdan uzun süreli ayrılırken oto teybini veya başlığını yanınıza alın. Fazla miktardaki para ve ziynetlerinizi kasada bulundurmayın. Evden kısa süreli ayrılırsanız kapıyı kilitleyin, lambalardan birini açık bırakın. Apartman içindeki seslere duyarlı olun. Evinizin çevresinde dolaşan şüphelileri ihbar edin."

İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 13:52:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?