7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Galle Han hayata dönüyor

Bursa'da, ortasından yol geçirilip çevresine iş yeri inşa edilen Mimar Sinan'ın Bursa'daki tek eseri Galle Han, Osmangazi Belediyesi tarafından 3 aşamalı restorasyon projesi ile gün yüzüne çıkarılıyor.

Cumhuriyet Caddesi'nin başındaki Galle Han inşaatında incelemelerde bulunan Osmangazi Belediyesi Başkanı Recep Altepe, "Bursa'nın en önemli değerlerinden biri olan fakat tamamen kaybolmaya yüz tutmuş Galle Han'ın 1. aşama restorasyon projesi tamamlandı. Bu eser ünlü üstat Mimar Sinan'ın en önemli yapıtlarından biri. Bugüne kadar tam olarak farkına varamadığımız eserleri ayağa kaldırıp gelecekteki nesillere aktarmaya çalışıyoruz" dedi.

Tarihi hanın neredeyse yok edilmeye çalışıldığını söyleyen Altepe, "Tarihi Galle Han şehrin tam kalbinde. Her köşesi yıkılmış. Ortasından Cumhuriyet Caddesi geçirilerek han neredeyse yok edilmeye çalışılmıştı. Tüm mücadelelere rağmen hanın küçük bir bölümü ayakta kaldı. Galle Han'ın durumu Bursalıların yakından ilgilendiği bir konu. Yeri güzel, konumu ve eserin sahibi güzel ancak en çok yok edilmeye çalışılmış eserlerden biri. Dükkanları yıkıp Galle Han'ın bir bölümünü ortaya çıkardık. Projenin 2. ve 3. aşaması tamamlandıktan sonra geride kalan kısımlar da restore edilerek gelecek nesillere taşınacaktır" diye konuştu.
Bu arada, çalışmalar kapsamında hanın dış cephesinde bulunan dükkanlar yenilenirken, cephe siluetleri düzenlendi.

16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman Han'ın sadrazamı Semih Ali-zade tarafından 2 katlı olarak yaptırılan han, 1855 depreminde zarar gördü. Han, 1906 yılında Cumhuriyet Caddesi'nin açılması ile kaderine terk edildi. Bir diğer adıyla Tahıl Han'ın otopark olarak kullanılan arka bölümlerinin de önümüzdeki günlerde restorasyon kapsamına alınacağı bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 00:40:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?