7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Galle Han tarihi yüzüne kavuşuyor

Bursa'da Mimar Sinan'ın çıraklık dönemi eserlerinden Galle (Tahıl) Han'ın depremde yıkıldıktan sonra ayakta kalan küçük bir kısmı, Osmangazi Belediyesi tarafından elden geçiriliyor.

Han'ın sağlam duran tek kubbesi özel sistemlerle onarılarak kurşunlanırken, caddeye bakan tarafta sonradan oluşturulan dükkanların cepheleri de tarihi görünüme kavuşturuldu.

İnşa edildiği 15. yüzyılda şehrin en büyük hanı olan Mimar Sinan'ın yaptığı Galle (Tahıl) Han'ın günümüze kadar ayakta kalabilen tek kubbesi, etrafını kuşatan dükkanlara rağmen elden geçirilmeye çalışılıyor. Özdemirtaş Müteahhitlik tarafından restorasyonuna başlanan hanın Cumhuriyet Caddesine bakan kısmında sonradan oluşturulmuş 7 dükkanın cepheleri kısmen ahşap kaplanarak tarihi bir görünüme kavuşturuldu.

Han'ın tahıl kısmında kalan kalıntıları da özel olarak ortaya çıkartılmaya çalışılıyor. Müteahhit İbrahim Demirtaş, Mimar Sinan'ın Bursa'daki tek eseri olarak bilinen binada alaşımlı diye tabir edilen özel bir tarz duvar tekniğinin kullanıldığını söyledi.

Demirtaş, "Bir taşın etrafına tuğalalar örülerek duvar yapılmış. İnşa edildiği 15. yüzyılda Bursa'nın en büyük hanı olarak yapılan bina 1855 büyük Bursa depramenide ciddi hasar almış. Cumhuriyet Caddesi'nin dört yol tarafından girişide dahil Çancılar caddesinin de bir kısmında halen kalıntıları bulunan hanın kıble cihetinde inşa edilmesi dikkat çekiyor. Her türlü tahıl ürünlerinin alınıp satıldığı Galle Han'ın üzerinden Osmanlı zamanında Mecidiye caddesi diye tabir edilen günümüzde Cumhuriyet caddesi olarak kullanılan bir cadde geçmiş. Biz günümüze kadar ulaşan bir kubbeyi ve tahıl içindeki tarihi sütunlarda restore edilebilecek olanları epoksi uygulamalar ile sağlamlaştırıp, kubbenin üzerini kurşun kaplayarak kurtarmaya çalışıyoruz. Cumhuriyet caddesine bakan 7 dükkanı içerisindeki işyerlerinin faliyetini durdurmadan 45 günde tarihi bir görünüme kavuşturduk. Şimdi içeride çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Galle Han'daki restorasyon çalışmalarının 350-400 bin YTL arasında olacağı öğrenildi.

Osmangazi Belediyesi yetkilileri de iç kısımlarında da sonradan dükkanlar yapılan Tahıl Han'ın da köklü bir restorasyon çalışması olması da kısmen kurtarma restorasyonları gerçekleştirildiğini belirterek, "Bizim hedefimiz Kız Yakup'tan itibareni Yeni Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Yenişehir hanı ve yol üzerindeki sivil mimarlık örneği binaların tamiratlarını gerçekleştirerek, bu aksta da tarihi bir konsepti ortaya çıkartmak. Galle Han'da çalışmalar dışarıdan fark edilir hale geldi. Şimdi sıra Yenişehir Han'ı ve Kayhan'daki özel mulkiyetlerdeki dier tarihi eserlerde çalışmaları başlatmak" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mart 2008 Cumartesi 12:17:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?