8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Geyiklerin güvenliği için orman bakımı

Uludağ Üniversitesi Görükle kampusundaki 6 bin dönümlük ormanın bin dönümünde oluşturulan 'Yaban Hayatını Koruma Alanı', geyiklerin güvenli bir şekilde dolaşabilmesini sağlamak için bakıma alındı. 

Uludağ Üniversitesi, boynuzları büyüyen geyiklerin koşarken ağaç dallarına takılıp tehlike geçirmemesi için Orman Bölge Müdürlüğü iş birliği ile seyreltme ve budama çalışmaları başlattı. Dört yıl önce Uludağ'dan 10 kızıl geyiğin getirilmesiyle oluşturulan Yaban Hayatı Koruma Alanı, güvenli ve özgür ortamı sayesinde kısa zamanda canlandı. Sülün, keklik, güvercin, ördek, tavşan ve domuzun da bulunduğu alanda etrafının telle çevrili olması sayesinde tehlikelerden uzak bir şekilde rahatlıkla üreyen geyiklerin sayısı dört yılda 36'ya ulaştı. 

Ormandaki budama ve seyreltme çalışmalarını yerinde görmek için Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi'ne gelen Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, Bursa'da toplam 490 bin hektar orman bulunduğunu, bunun 75 bin hektarının 2008-2012 yılları arasında rahabilite edileceğini söyledi. 

Görükle kampusundaki ormanda zaman zaman yangın önlemeye yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Ali Girgin, bu yıl ise ilk kez budama ve seyreltmede de üniversiteye yardımcı olduklarını kaydetti. 

Ormanları koruma ve geliştirme konusunda son yıllarda teknik imkanların arttığına işaret eden Ali Girgin, ormanlık bölgelerde yangınlarda kullanmak üzere her 7-8 kilometreye denk gelecek biçimde 100'ün üzerinde su kaynağı oluşturduklarını, çam ağaçlarındaki böceklenmeye karşı da başarıyla mücadele ettiklerini söyledi. 

HÜKÜMLÜLER ORMANDA ÇALIŞACAK 

Ormanları, yeri ve zamanı geldikçe rehabilite etmeye devam edeceklerini bildiren Ali Girgin, bu konuda Bursa Açık Cezaevi Müdürlüğü'nün de kendilerine destek verdiğini belirtti. Bursa Açık Cezaevi Müdürlüğü'nün 100 hükümlüyü ormanda çalıştırma konusunda kendilerine teklifte bulunduğunu kaydeden Girgin, "Yakında bir protokol imzalayarak hükümlüleri de ormanların bakımında çalıştırmaya başlayacağız" dedi. 

Uludağ Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı ve aynı zamanda ormanın kuruluşundan beri sorumlusu olan meslektaşı Cemal Türeyen'den Yaban Hayatı Koruma Alanı hakkında bilgi alan Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, Adanalı orman işçisi ailenin kesim çalışmalarını izledi. 

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2008 Pazar 18:36:17
Güncelleme :19 Ekim 2008 Pazar 18:44:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?