7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Görme engelli dağcı durmuyor

Türkiye'nin ilk görme engelli milli atlet ve dağcısı olan Necdet Turhan, "5 kıtada, 5 maraton, 5 zirve" projesi kapsamında gittiği Tanzanya'da, Afrika'nın çatısı olarak anılan Klimanjaro Dağı'nın 5 bin 895 metrelik zirvesine tırmanmayı başardı. 

Tanzanyalı arkadaşlarıyla birlikte zorlu bir maratonun ardından zirveye çıkmayı başaran Turhan, "Dağa göz değil, yürek tırmanır" pankartı astı. 

Görme engelli milli dağcı Necdet Turhan, 5 bin 895 metreyi engel olarak görmedi ve Tanzanya'nın yüksek dağlarından olan Kilimanjaro'nun zirvesine çıktı. "5 kıtada 5 maraton, 5 zirve" projesi kapsamında antrenörü Nevzat Öntaş ve rehber Mustafa Kalaycı'dan oluşan ekiple yola çıkarak 30 Ağustos'ta Kenya'nın başkenti Nairobi'ye ulaşan Necdet Turhan, yerel rehberler Ernest Minja ve David Moshi'nin de katılımıyla 1 Eylül'de çan sesini izleyerek yağmur ormanlarından Kilimanjaro tırmanışına başladı. İlk gün 3 bin metredeki Machame kampına, ertesi gün 3 bin 850 metredeki Shira kampına ulaşan ekip, tırmanışın üçüncü gününde ise yüksek rakıma uyum sağlamak için 4 bin 600 metredeki Lawa Tower kampına çıkıp burada birkaç saat mola verdikten sonra 3 bin 950 metredeki Barranco kampına indi. Keyifli dakikalar geçirdikleri gözlenen ekip, bu anı kameraya çekti. Barranco kampından 4 bin 600 metredeki Barafu kampına tekrar geçerken, Barranco Wall adlı kayalık etabı tırmanmak zorunda kalan görme engelli sporcu Necdet Turhan, geçmişteki deneyimleri sayesinde Klimanjaro Dağı'nın zirvesine ulaşmayı başardı. 

Son kamp yeri olan Barafu'dan Afrika'nın çatısı olarak anılan 5 bin 895 metredeki zirveye ulaşmak için gece yarısı hareket eden ekip, zirve buzullarında ısının hızla düşmesi karşısında zor anlar yaşasa da gün doğarken zirveye ulaşmayı başardı. Tanzanya dilinde "Özgürlük Zirvesi" olarak da anılan Afrika'nın en yüksek noktasında Türk bayrağını dalgalandıran Necdet Turhan, zirvede "Dağa göz değil, yürek tırmanır" ve "Yaşamı sevmek için yürek, başarmak için emek gerek" yazılı pankart açtı. Tanzanyalı arkadaşlarıyla birlikte zirvede şarkılar söyleyen Turhal'ın mutluluğu ise yüzünden okundu. 

Tırmanışın ardından Türkiye'ye dönen Turhal ve ekibi uçakta keyifli dakikalar geçirdi. Amatör bir kameraya konuşan Turhal, "Tırmanış toplam 12 gün sürdü. Bu etkinliğin 5 gece ve 6 gününü dağda geçirdik. Üçüncü ve dördüncü kamp yerleri bir görme engelli tırmanıcı olarak zor koşullarda gerçekleşti. Sebebi ise bir hayli kayalık olmasıydı" dedi. 

5 kıtada 5 maraton hedefine ulaştıktan sonra 5 zirve etabına başlayan ve ilk olarak Ağrı Dağı'na, ardından da Kilimanjaro'ya tırmanan Necdet Turhan, bu projeyle tüm dünyaya "Engelimiz bize engel değildir" mesajı vermek istediğini vurguladı. Hedefinin Avrupa Alpleri'nin 4 bin 810 metre ile en yüksek noktası olan Mont Blanc dağına çıkmak olduğunu ifade eden Turhal, burada profesyonel kameralar eşliğinde belgesel çekeceklerini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Eylül 2008 Cuma 11:00:32
Güncelleme :19 Eylül 2008 Cuma 11:03:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?