7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

GÜMÇED'e yüklü bağış bilmecesi

AKROS Çimento fabrikasının Yenişehir'in Burcun köyünde kurulması gündeme geldiğinden bugüne kadar aleyhte faaliyetlerini sürdüren ve fabrika için çeşitli engelleme çalışmaları gerçekleştiren Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED)'in, daha önce mücadele ettiği taş ocakları sahibinden, GÜMÇED tarihindeki en büyük bağış olan 5 bin YTL'yi alması kafalarda soru işareti bıraktı. 

İşin en ilginç noktasının, GÜMÇED'in bağış aldığı işadamı Zeki Kaptan'ın Bursa Çimento taşeronu olması gösterilirken, Zeki Kaptan'ın taş ocağının AKROS Çimento'nun kurulacağı alanın ortasında kalmasının, bağışla bir ilgisinin olup olmadığı Burcun Köyü sakinleri tarafından merak ediliyor. Diğer yandan, GÜMÇED'e bağış yapan Zeki Kaptan'ın, AKROS çimento fabrikasının kurulacağı bölgeye alelacele organik tarım adı altında zeytin fidanı diktirdiği biliniyor. Zeytin fidanları, dikimin hemen ardından kurumuştu.

Yenişehir, Burcun ve civar köy halkının kurulması için mücadele ettiği AKROS Çimento Fabrikası'nı çevre adına engelleme çabaları ile bilinen GÜMÇED, son günlerde Bursa Çimento'nun hammadde tedarikçisi bir taş ocağı firmasından 5 bin YTL bağış aldığının ortaya çıkmasıyla zor durumda kaldı.

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevre Derneği (GÜMÇED) Başkanı Adnan Önürmen, bağışın bir yıl öncesi eski genel sekreter Nazım Vatan tarafından kabul edildiğini, bağışı yapan Gemlik merkezli Zeki Kaptan firmasının Bursa Çimento ile çalıştığını sonradan öğrendiklerini söyledi.



OCAK FABRİKA ALANINDA

Yenişehir'in Burcun köyü yakınlarında 20 yıldır taş ocağı işlettiğini ifade eden Zeki Kaptan ise, bağışı GÜMÇED'in çevreye olan duyarlılığından etkilenerek yaptığını söyledi. Kaptan'ın işlettiği taş ocağının da Akros Çimento Fabrikasının kurulacağı alanın tam ortasında kaldığını biliniyor.

Tüm bunlar yaşanırken, fabrikaya sonuna kadar destek veren Yenişehirliler ve fabrikanın bulunduğu alanda yaşayan çevre köy halkı, olanları şaşkınlıkla izliyorlar. Yenişehir ve köy halkı bağışın kanuni olabileceğini, ancak ahlaki olarak hiçbir şeyle bağdaştıramadıklarını ifade ediyorlar.

GÜMÇED'in, Toprak Koruma Kurulu kararını mahkemeye taşıdığını bildiklerini de üzerine basa basa ifade eden Yenişehir ve çevre köy halkı, bundan sonra GÜMÇED'in güvenilirliğini tamamen yitirdiğini de vurguluyorlar.

Yenişehir halkı ve çevre köylüler, işin en ilginç tarafının, bağışı yapan Zeki Kaptan'ın, Yenişehir'in Burcun köyü yakınlarında 20 yıldır taş ocağı işlettiğini, Kaptan'ın işlettiği taş ocağının da Akros Çimento Fabrikasının kurulacağı alanın tam ortasında kaldığını ve Zeki Kaptan'ın Bursa Çimento taşeronu olduğunu söyleyerek, "AKROS Çimento Burcun'dan fabrika için arazi almaya başladığı andan itibaren Zeki Kaptan'da buradan yer almaya başladı. Hatta bazı yerleri de aldı. Bunu AKROS Çimentoyu engellemek için yaptığı söyleniyordu. Daha sonra Zeki Kaptan, AKROS Çimento'nun aldığı alanın yanına organik tarım adı altında zeytin fidanları dikti. Biz burada tarım yapamazken, onun zeytin fidanları dikmesine anlam veremedik. Ancak sonradan öğrendik ki Zeki Kaptan yine fabrikayı engellemeye çalışıyormuş. Ancak fidanlar çok geçmeden kurudu. Ayrıca Yenişehir İlçe Tarım Müdürlüğü'nün bu bölgede organik tarım yapılamaz raporu var. Zeki Kaptan ile aynı dönemde GÜMÇED'de çevre adına fabrikaya karşı çıkmış, çeşitli eylemlerde bulunmuş, çeşitli haberler yapılmıştı. Biz bunu normal karşıladık. Ancak son zamanlarda GÜMÇED haberlerinin artması sonucunda açıkçası art niyet aradık. Şimdi öğrendik ki, AKROS Çimento'yu engellemek için çalışan GÜMÇED ve Zeki Kaptan'ın bazı ilişkileri var. Zeki Kaptan GÜMÇED'e bağış yapmış. Acaba bu bağış bu kadarla kalmış mı? Yoksa başka bağışlar da var mı? Bu bağışı ahlaki olarak hiçbir kalıba sığdıramıyoruz. Çünkü Zeki Kaptan Bursa Çimento'nun taşeronu ve AKROS Çimento ile aynı işi yapacaklar. Bu bağış bizlerin kafalarını bulandırmıştır. Ve AKROS Çimento'yu isteyenler ve istemeyenlerin de gerçek yüzünü göstermiştir. Çok merak ediyoruz, GÜMÇED bundan böyle de AKROS'u engelleme çabaları içinde olacak mı? Yine bağış ve bağışlar alacak mı?" diye konuşuyorlar.

Burcun Köyü Muhtarı Hasan Hüseyin Açar ise, Zeki Kaptan'ın GÜMÇED'e yaptığı bağışı duyduklarında önce şaka yapıldığını sandıklarını, daha sonra doğru olduğunu öğrendiklerinde olayın vahim durumunu daha iyi anladıklarını söyledi. Muhtar Açar, köylüler olarak başından itibaren çimento fabrikasına destek verdiklerini, ancak mutlaka bir engelle karşılaşıldığını ifade etti. Muhtar Açar, "GÜMÇED'in fabrikayı engelleme çabalarını başından beri takip ediyoruz. Doğrusunu söylemek gerekirse buna köylüler olarak pek anlam da veremiyorduk. Ancak bağış olayından sonra her şeyi daha iyi anladık. Birileri bağış altında para alırken, diğer taraftan çocuklarımızın geleceği ile oynanıyor. Artık tüm kamuoyu gerçeği çok iyi anladı. Kim haklı, kim haksız kamuoyu artık karar versin" diye konuştu.

Tayfun Sırman / Yenişehir KENTHABER
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 16:07:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MEHMET METİN IP: 88.246.39.xxx Tarih : 17.09.2008 22:22:23

bizlerde zamanında gümçede destek veren kişiler olarak işin bu derece ranta dönüşmesini endişeyle karşıladık.eğer çevreyi koruma niyetindeyseniz bu işi gerçekten çevreyi korumak için yapın. para pul rant için bu işi yapıyorsanız da bırakın gidin.