8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Hakim ve Savcılar zirvesi başladı

Hukuk devletinin en önemli görevlerinden birinin toplumsal adaleti tesis etmesi olduğunu kaydeden Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Can, "Hakim ve savcıların da önceden kuralları yargı bağımsızlığı ile hakimlik teminatını olumsuz etkilemeyecek şekilde tespit edilmiş yapıcı bir denetime tabi tutulması, onların iyi yetişmesine ve mevzuatın daha iyi takip edilmesine yarayacaktır" dedi.

Teftiş Kurulu Başkanlığı 2008 Değerlendirme Toplantısı, Uludağ Grand Yazıcı Otel'de başladı. 5 gün sürecek toplantıların açılışına Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Can, Anayasa Mahkemesi Üyesi Cafer Şat, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili Kadir Özbek, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Birol Erdem, Adalet Bakanlığı İç Denetim Başkanı Yaşar Şimşek ile birlikte çok sayıda Teftiş Kurulu üyesi ve müfettiş katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Er'in
ardından Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Can katılımcılara seslendi. Rasyonel çalışma gereken performansın sergilenmesi için denetimin şart olduğunu ifade eden Can, "Hakim ve savcıların da önceden kuralları hassasiyetle yargı bağımsızlığını ve hakimlik teminatını olumsuz etkilemeyecek şekilde tespit edilmiş yapıcı bir denetime tabi tutulması, onların iyi yetişmesine ve mevzuatın daha iyi takip edilmesine yarayacaktır. Hakim ve savcıların da diğer insanlar gibi zaaflarının olabileceği gerçeğinden hareket ederek bağımsızlık teminatı ve denetim üçlüsünü birbiriyle uyum halinde düzenlemek gerekir. Hakimlerin denetimi ile hakime müdahale arasında bulunması gereken hassas dengenin biri lehine bozulması önlenmelidir. Burada da öncelikle ve özellikle hakimlerin yargı yetkisi ve takdir hakkının sınırının olup olmadığı, varsa açıklığa kavuşturulması önem kazanmaktadır. Bu toplantıda yaşayan ve olması gereken hukuk açısından yargı yetkisi ve hakimin takdir hakkı konusu ele alınacak" açıklamasını yaptı.

Hukuk devletinin en önemli görevlerinden birinin toplumsal adaleti tesis etmesi olduğunu kaydeden Can, "Adaletin tarafsızca bütün bireylere eşit olarak dağıtılması için gerekli şartların en başında bağımsız ve tarafsız yargı organlarının varlığı gelmektedir. Hukuki problemlerin artarak çeşitlendiği çağımızda yargıya ve yargı mensuplarına da büyük görevler düşmektedir. Millet adına verdikleri hükümlerle adaleti sağlamakla yetkili ve görevli olan hakimlerle savcıların bazı niteliklere sahip olması istenir. Bu niteliklerin tespitinde en önemli rol adalet müfettişlerine düşüyor" diye konuştu.

Denetim dönemi içerisinde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Teftiş Kurulu Başkanı Ahmet Can, "Kurulumuzca 2007 yılında 841 birim denetlenmiş olup, 2008 yılında ise planlanan 925 birimden 906'sı bugün itibarıyla teftiş edilmiştir. 2008 yılında bakanlığa intikal ettirilen ve denetim sırasında resen el konulan 159 adet inceleme ve soruşturma evrakından bugün itibarıyla 127 adedi neticelendirilerek merciine tevdi edilmiştir. 2007 yılında yapılan denetim ve inceleme soruşturmalar sırasında 32 milyon 818 bin 943 YTL, 2008 yılı Kasım ayı itibarıyla 23 milyon 134 bin 236 YTL zimmet, noksan harç damga vergisi, cezaevi yapı harcı ile KDV noksanlığı tespit edilmiştir" şeklinde konuştu.

5 gün sürecek toplantı ve sempozyuma, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in de perşembe günü katılması bekleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 16:23:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?