8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Halk Bankası'ndan KOBİ'lere destek

Halkbank Uluslararası Bankacılık Daire Başkanlığı Bölüm Müdürü Recep Güleç, Fransız Kalkınma Ajansı ile yaptıkları 80 milyon dolarlık kredi anlaşmasının ardından Dünya Bankası ile 200 milyon dolarlık, Avrupa Yatırım Bankası ile de 300 milyon euroluk kredi anlaşması yapacaklarını hatırlatarak kredileri geri çağırma gibi yaklaşımlarının olmadığını belirtti.

KOBİ'lere yönelik desteğiyle Türk ekonomisinde önemli rol oynayan Halk Bankası, 'KOBİ Dönüşüm Projesi'ni Bursa'dan başlattı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) düzenlenen toplantıda, çevre iş sağlığı konusunda uzman yöneticiler bilgi verdi.

Toplantıya katılan Halkbank Uluslararası Bankacılık Daire Başkanlığı Bölüm Müdürü Recep Güleç, herkesin negatif mesajlar verdiği ortamda farklı bir şeyler denemeyi istediklerini ifade etti. Kriz döneminde herkesin evinin önünü süpürmesi durumunda mesele kalmayacağını anlatan Güleç, bu tür toplantıların geleceğe dönük bir yatırım olduğunu kaydetti. Banka olarak kredilerde frene basmadıklarını vurgulayan Güleç, "Öyle bir şey yok. Normal bankacılık teamülleri içinde kredilere devam ediyoruz. Kredilerin geri çağrılması gibi bir şey söz konusu değildir. İşletmeleri yerinde ziyaret edip sorunlarını dinliyoruz. Halk Bankası'nda, 'Kredileri geri çağıralım' gibi bir yaklaşım yok" dedi.

Fransız Kalkınma Ajansı ile yaptıkları anlaşmanın sadece sosyal sorumluluk projesi olmadığını da açıklayan Güleç, "Aynı zamanda içinde 80 milyon dolarlık bir kredi var. Kredi programıyla birlikte yaptığımız bir iş. Biz 12 yıl vadeli bir kredi aldık. Bunu KOBİ'lere 7 yıl vadelerle veriyoruz. 16 Aralık'ta da Dünya Bankası ile 200 milyon dolarlık bir anlaşma yapacağız. Bunun yanında Ekobank ile bir anlaşma yapacağız. KOBİ'ler için yurt dışından oldukça orta vadeli krediler buluyoruz. Devamı da gelecek.
Avrupa Yatırım Bankası'ndan 2009 yılı başında 300 milyon euroluk bir kredi alacağız. Bunların tamamı KOBİ kredisidir. Küçük ve büyük miktarlarda krediler vereceğiz. O yüzden çok heyecanlıyız. Halk Bankası'nın da çorbada tuzu olmalıdır" diye konuştu.

Küresel krizin boyutunun çok büyük olduğunu ve dibinin henüz gözükmediğini de dile getiren Güleç, Türk bankalarının 2001'de yaşadığı bir deneyimin olduğunu, bunun sonucunda Türkiye'de yerel bankacılığın yapıldığını kaydetti. Türkiye'deki bankaların bilançolarının kendi ölçeğinde güçlü olduğunu da söyleyen Güleç, bankaların birbirine borç verme sıkıntısı başladığında etkilenme olabileceğini ama Halk Bankası'nın bu tür kredileri alabilmesinin de Türkiye'ye olan güveni gösterdiğini belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 13:56:40
Güncelleme :20 Kasım 2008 Perşembe 14:06:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?