8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Hastane suistimallerine karşı 'SUT'

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Fatih Acar, devletin iyi niyetinin bir çok hastane tarafından suiistimal edildiğini söyleyerek, bir ay sonra yürürlüğe girecek olan 'SUT' adlı elektronik sistemle bunun önüne geçileceğini belirtti. 

Meslekte Dayanışma Grubu Derneği tarafından Ördekli Hamamı Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele katılan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Fatih Acar, sosyal güvenlik reformu ve istihdam paketi hakkında bilgi verdi. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği toplaytıya, Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Tahsin Kara, Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam katıldı. 

Türkiye'nin son dönemde çok önemli reformlar gerçekleştirdiğini ifade eden Fatih Acar, Türkiye'nin 100 yılını ilgilendiren ve gelecek nesillere sağlıklı işleyen bir sistem bırakmak için yoğun çaba harcadıklarını anlattı. Sosyal güvenlik sisteminin, uzun vadede devam etmesi için 4 aktifin 1 pasife bakması gerektiğini, Türkiye'de ise 1.99 aktifin 1 pasife baktığını dile getiren Acar, "Bu olumsuz tabloya rağmen 20-59 yaş arası nüfus, 60 yaş üstü nüfusun 6 katı civarında. Kayıtdışını önleyebilirsek büyük bir avantaja sahip oluruz. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı'nın 1994-2007 arası açıklarının hazine borçlanma faizleriyle güncellenmiş değeri 853 milyar YTL'dir. Bu açıklar olmasaydı ülkemiz büyük bir kaynağa sahip olacaktı. Türkiye'de emeklilikte geçen süre, çalışma süresinden daha fazla" dedi. 

Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra ilk defa sigortalı olanların, emekli olduktan sonra yeniden çalışmaya başlaması durumunda emekli aylıklarının kesileceğini hatırlatan Acar, kanundan önce sigortalı olup, emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlayanların ise aylıklarından yüzde 15 kesileceğini kaydetti. Avrupa'daki gelişmiş ülkelerin bir çoğunda bile olmayan hakların, bu kanunda mevcut olduğunu açıklayan Acar, emekli aylıklarının ortalama ücrete oranının İngiltere'de yüzde 41, Almanya'da yüzde 58, Polonya'da yüzde 74 olduğunu Türkiye'de ise yüzde 104 olduğunu hatırlattı. 

SAĞLIK SİSTEMİNDEKİ SUİİSTİMALLER 'SUT' SİSTEMİYLE ÖNLENECEK 

Kurum olarak sağlık alanında yaptıkları araştırmalarda ilginç olaylarla karşılaştıklarını da belirten Acar, "Bir bayan yılda bir kez doğum yapabilirken, yılda 9-10 defa doğum yapmış gibi gösterildiğini gördük. Günde en fazla 3 kez kullanılan şırınganın, günde 10-15 kez faturalandığını gördük. Ufak bir hastalık için vatandaşa onlarca tetkikin yapıldığını gördük. Devletin iyi niyetini suiistimal eden hastaneler var. Bu suiistimallerin önüne geçmek için 'SUT' ismindeki elektronik sisteme geçeceğiz. Sistem, bir ay sonra yürürlüğe girecek. Önümüzdeki dönemde daha etkin denetimler de gerçekleştireceğiz. TÜBİTAK işbirliğiyle gerçekleştirilecek akıllı kart uygulamasına da önümüzdeki günlerde Bolu'da başlanacak olup, projenin tamamı 2010 yılında tamamlanacak" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2008 Cumartesi 18:06:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?