7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Her yıl 2 milyon kişi veremden ölüyor

Türk Toraks Derneği Marmara Şubesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporuna göre tüberküloz hastalarının sayısında artış olduğunu belirterek, günümüzde her yıl 2 milyon kişinin veremden öldüğünü söyledi. 

Dünya Tüberküloz Haftası münasebetiyle açıklama yapan Türk Toraks Derneği Marmara Şubesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, tüberküloz hastalığının tüm dünyada bir çığ gibi büyümeğe devam ettiğini, 60 yıl önce tedavisi bulunan hastalığın insan hayatını hala tehdit ettiğini ifade etti. Hastalığın günümüzde ilaçlara direnç kazanarak, çözülmesi çok daha zor olan mesele olmaya başladığını kaydeden Karadağ, "1882-1982 yılları arasında geçen 100 yılda bir milyon kişi, günümüzde her yıl 2 milyon kişi bu hastalıktan ölüyor. Dünya Sağlık Örgütü 2008 raporuna göre, dünyada nüfus artışına paralel olarak tüberküloz hastalarının sayısında da bir artış olduğu açıklandı" dedi. 

Türkiye'de tüberküloz hastalığıyla mücadelenin etkin şekilde devam ettiğini açıklayan Karadağ, "Ülkemizdeki tüberküloz mücadelesi Sağlık Bakanlığı, Verem Savaşı Daire Başkanlığı yönetimindeki örgütlü yapı içerisinde yapılmakta, verem savaş dernekleri de bu mücadeleye destek vermekte. Sağlık Bakanlığı tarafından 6 Temmuz 2006 tarihinde yayınlanan bir genelge bu konuda önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu genelgeyle Verem Kontrol Programı'nda belirlenen ülke hedeflerimize ulaşabilmek için bazı illerimizde pilot uygulaması yapılan Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi'nin (DGTS) ülke genelinde uygulamasına geçildi. Türkiye genelinde, kritik sınır olan 100 bin nüfusta 30'un altında olmamıza rağmen bölgeler arasında farklılıklar mevcuttur. Marmara Bölgesi diğer bölgelerin aksine 100 bin nüfusta 49.2 gibi daha yüksek bir yoğunluğa sahiptir ve bu konuda alarm vermektedir. Ülkemiz genelinde yapılan araştırmalara göre, 2006 yılı içinde belirlenen yeni verem hastası sayısı 20 bin 526'dır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 24 Mart 2008 Pazartesi 16:40:53
Güncelleme :24 Mart 2008 Pazartesi 18:10:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?