8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

İGM'de çimento fabrikası gerginliği

Bursa'nın Yenişehir ilçesine yapılması planlanan çimento fabrikası arazisi ile ilgili plan değişikliği İl Genel Meclisi'nde gerginliğe yol açarken, madde komisyona havale edildi. 

Yenişehir'e bağlı Burcun köyünde özel müteşebbisler tarafından kurulması planlanan çimento fabrikası ile ilgili kamu oyu tepkileri devam ederken, arazinin 1/100000 ölçekli çevre düzeni plan değişikliği İl Genel Meclisi'ne sunuldu. Konu hakkında söz isteyen CHP İl Genel Meclis Üyesi Sabit Şerbetçioğlu, ilgili tesisin yapılacağı yerde 300 dekar alanın ihalesiz hazineden alındığını ileri sürdü. Toprak Koruma Kurulu'nun 2 kez ret verdiği konuya 3'ncü toplantıda onay verdiğini belirten Şerbetçioğlu, "Köy halkı maddi sıkıntıdan dolayı bölgeye fabrika yapılmasını istiyor. Şirket onlara bin 500 kişi alacağını söylemiş. Halbuki gelişen teknoloji sayesinde hiçbir çimento fabrikası bu kadar işçi çalıştırmıyor. Bursa'da zaten bir çimento fabrikası var. Bilecik'te, Eskişehir'de de çimento fabrikası var. 2008 yılı sonu itibariyle bu fabrikalarda üretim 20 milyon tona ulaşacak. 2009 itibariyle 16 milyon ton çimentoya ihtiyaç var. Arz fazlası olduğuna göre, bu tesisin çevreye zarar verecek olmasına rağmen niye müsade edeceğiz" dedi. 

Bölgede Burcun ve Yeniköy göletlerinin bulunduğunu da ifade eden Şerbetçioğlu, "Buraların kanaletlerinin bir kısmı fabrikanın yapılması istenen arazinin içerisinden geçiyor. Biz buralarda sulama için binlerce YTL para harcadık. Ancak şimdi tarımı yok edici kararlar alıyoruz. Bursa sınırları içerisinde bize iki adet daha çimento fabrikası talebi geldi. Eğer biz bu plan değişikliğine onay verirsek, diğerlerine de emsal teşkil edilecek. Orası ayrıca mükemmel bir doğa harikası. Burcun Köyü 1/100000 ölçekli 2020 Çevre Düzeni planlarında 'diğer tarım alanları' olarak belirlenmiştir. Planın uygulama esaslarında ise 'diğer tarım alanları'nda sadece tarımsal ve besicilik konularında tesise müsaade edilmektedir. Bu açıdan Toprak Koruma Kurulu'nun kararı 2020 çevre düzenine aykırıdır. Fabrikanın kurulmak istenen arazinin yakınında zeytinlikler bulunuyor. Zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerinin aşılattırılması hakkındaki kanunda zeytinlik yakınlarında çimento fabrikası gibi sinai tesislerin kurulmasını yasaklamaktadır" diye konuştu. 

AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Adnan Kamil de üretimin tamamının ihraç edileceğini belirtti. 

İl Genel Meclis Üyesi Nurettin Avcı da konunun hassasiyetini bildiklerini ve gereken incelemenin yapılacağını kaydetti. Zaman zaman gerginliğin yaşandığı toplantıda, ilgili madde oy çokluğuyla imar bayındırlık komisyonuna havale edildi.
Toplantıyı CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan ve CHP Parti Meclis Üyesi Ali Nihat Irkökçü de konuk olarak izledi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 18:47:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?