7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

İhracatçıya bakanlık engeli

Bursa Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, Rusya'nın istediği üzerine zirai ilaç kalıntısını 0,01 duyarlılıkla ölçebilecek LSMSMS ölçüm cihazının UİB, İl Özel İdaresi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından 550 bin YTL finanse edilerek alındığını belirterek " Ancak yapılan kontrolün ardından izin belgesinin imzasının Tarım Bakanlığı'ndan çıkmaması dolayısıyla kullanılamadığını söyledi.
Rusya'ya yapılan meyve sebze ihracatında karşılarına çıkan en büyük problemin zirai ilaç kalıntısı (Pestisit) değerlerinin Rusya tarafından çok düşük bir düzeyde belirlenmesinin olduğunu ifade eden Başkan Çalı; "Avrupa Birliği üyesi ülkelerde 0,5 ppm olan bazı pestisit oranlarının Rusya'da 0,01 düzeyinde olması çelişki oluşturuyor. Bu derecedeki bir ölçüm için Bursa Gıda Kontrol ve Merkez araştırma Laboratuarı'nın ihtiyaç duyduğu LC'MS-MS cihazı UİB, İl Özel İdaresi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) katkılarıyla alındı. Ancak Tarım Bakanlığı tarafından gerekli incelemelerin yapılmasına karşın Bakanlığın onay sertifikasını göndermemesi dolayısıyla, ihracat mevsimine girmemize rağmen testleri yapamaz halde geldik" dedi.
Dr. Çalı, Tarım Bakanlığı'ndan gelecek onayın ardından test sonuçlarının resmi kabul görebileceğinin altını çizerek şöyle devam etti: "Bilindiği üzere Rusya ihracatımızda önemli bir yere sahip. İhracatçının önünü açmak için bir araya gelen UİB, İl Özel İdaresi ve BTSO yaklaşık 550 bin YTL'lik bir kaynağı finanse ederek LC'MS-MS cihazını laboratuara kazandırdı. Tarım Bakanlığı'ndan cihaz denetlenmesine rağmen analiz onay belgesinin onaylanmaması sezon içerisinde bulunan üreticileri ve ihracatçıları zor durumda bırakıyor. Sorunun büyük kısmı çözülmüşken ihracatın sadece bir imza dolayısıyla sekteye uğraması adeta okyanusu geçip derede boğulmaya benziyor. Tarım Bakanlığı'ndan imza sorununu biran evvel aşarak üreticilerin ve ihracatçıların mağduriyetlerini gidermesini bekliyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2008 Cumartesi 17:14:44
Güncelleme :16 Ağustos 2008 Cumartesi 17:22:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?