7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

İnegöl mobilyası masaya yatırıldı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnegöl Şubesi tarafından yapılan toplantıda mobilyacıların meseleleri masaya yatırıldı. 

Zeynel İnegöl Köftecisi'nde yapılan toplantıda konuşan MÜSİAD İnegöl Şubesi Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye'nin gelişmeye açık, potansiyel olarak gelecek vaat eden bir mobilya sektörüne sahip olduğunu belirtti. 

Mobilya sektörünün en önemli merkezlerinden birinin İnegöl olduğunu ifade eden Güleç, "İnegöl mobilyasının, Türkiye mobilya sektörüne katkısı tartışılmaz bir gerçektir. Türkiye mobilyasında kalite, dizayn, moda ve seri üretime geçme anlayışı İnegöl'den başlamıştır. Dolayısıyla İnegöl mobilyası gelişirse Türkiye'nin mobilyası gelişir. Biz MÜSİAD olarak İnegöl mobilyasının gelişmesi için çalışıyor, çaba harcıyoruz. Sektörün daha fazla gelişmesi için güç birliği platformlarının çoğalması ve daha etkin hale gelmesi gerekiyor. Bugüne kadar İnegöl mobilyasına katkısı olan ve bundan sonrada katkısı olacak kurum ve kuruşların bir araya geleceği bütün platformlar sinerji merkezi oluşturacak ve İnegöllü işadamlarına pozitif enerji verecektir" dedi. 

MÜSİAD İnegöl Şubesi Mobilya Sektör Kurulu Başkanı Haluk Özbek ise, "Mobilya sektörümüzün şu anki durumu iç açıcı değil. Mutlu firma sayısı oldukça az. Fakat bu problemlerin asgariye indirilmesi zor değil. Yeter ki mobilyamız, üreticisiyle, tedarikçisiyle, mülki ve kamu amirleriyle biraz daha sahiplenilsin. O zaman ihracatlarımız daha fazla olacak, yurtiçinin en iyi tüketicisine ulaşılacak, her türlü ülke krizlerinden en az etkilenecektir. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2006 yılında hazırladığı rapora göre, İnegöl'ümüze ait mobilya üretimi ayda 113 bin 70 takım, toplam çalışan 10 bin 81 kişidir. Buna göre ortalama takım değerini bin 500 YTL olarak kabul edersek, aylık üretilen değer 169 milyon YTL, yıllık üretim ise 2 milyar 35 milyon YTL'dir. Sektörde çalışan başına ürettiğimiz değer aylık olarak 16 bin YTL'dir. İnegöl nüfusunu 200 bin olarak kabul edersek üretilen değer kişi başına 850 YTL'dir. Tahmin ediyoruz ki bu rakamlar tarım ve organize sanayimizde faaliyet gösteren diğer şirketlerin İnegöl'e bıraktıkları net değerlerin çok önündedir" diye konuştu. 

Global kriz ve kapatma davası sebebiyle yaşanan siyasi belirsizliğin işadamlarını olumsuz etkilediğine işaret eden AK Parti Bursa Milletvekili Sedat Kızılcıklı ise, "Bu meselelerin ortadan kalkması gerekiyor. Türkiye'mize yatırım yapmak isteyen işadamları kapatma davası nedeniyle eylül ayını bekliyor. Bizler de kapatma davasının uzun sürmemesi için elimizden geleni yapıyoruz. Ek süre istemiyoruz. Hızlandırılması ve mahkemenin karara bağlanması için çalışıyoruz. Türkiye kapatma davasını değil, ekonomiyi konuşmalıdır. Türkiye'de son 5 yılda Toplu Konut İdaresi'nin yaptığı hamle ile inşaat sektörünün büyümesi sonucunda mobilyacılarımız umutlandı. İnşaat sektörü her sene yüzde 25 büyüyor. Bu büyüme sayesinde mobilya ihtiyacı doğuyor. İnegöl mobilya üretim merkezi olarak istediğimiz durumda değil" dedi. 

Toplantıya Milletvekili Sedat Kızılcıklı, Kaymakam Durmuş Gençer, Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

.
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 15:34:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?