8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

İnegöl'de "Dış Ticaret' semineri

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ile Uludağ İhracatçı Birlikleri ve İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi (İGEME) iş birliği ile düzenlenen ve iki gün sürecek olan "Dış Ticaret Eğitim Programı" konulu seminer başladı. 

İnegöl Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu'ndaki seminere İnegöl'den ihracat yapan firmaların temsilcileri ile Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret bölümü öğrencileri katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İbrahim Okur, Bursa'nın ihracatta 2008 yılında yüzde 10 büyüme sağlayarak Türkiye'de ikinci sırada olduğunu belirtti. 

İnegöl'ün kendileri için önemli olduğunu ifade eden İbrahim Okur, "İnegöl, 700 milyon dolar ihracat yaparak Türkiye'de 67 ili geride bırakıp 15. sıraya gelmiştir. Artık birçok ili geride bırakarak bu noktaya geldi. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'na 2 binin üzerinde kayıtlı firma var. Bunların içinde tekstil, mobilya, gıda ve yaş meyve sebze ihracatı yapan 289 firma var. İnegöl Bursa'nın yüzde 8, Türkiye'nin ise yüzde 1 ihracatını yapıyor. Bizler ihracatın artması için firmalarımıza ihracat konusunda güncel bilgiler vermek istiyoruz. Bunun için seminerler düzenliyoruz. Uludağ İhracatçı Birlikleri olarak 27 milyar dolar ihracatla Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 8'ini yapıyoruz" dedi. 

Okur, "Şu an dünyada ekonomik kriz var. Bu krizle herkes karamsar bir hale geldi. Ülkemizde 42 bin ihracatçı var. Bu ihracatçılar çok kriz gördü. ABD'nin yaşadığı krizi bir 2001 yılında yaşadık. Sanayicilerimiz ve ihracatçılarımız şuan dünyada yaşanan krizi avantaja dönüştürebilir. Çünkü bizim ihracatçılarımız tecrübe sahibi. Bizler gerekli tedbirlerimizi alacağız. Bunun için Uludağ İhracatçı Birlikleri olarak kamu kurumlarına gerekli bilgi ve belgeleri veriyoruz. Hiçbir zaman Türk ihracatçısı pes etmez. Çünkü 1979 yılından beri dünyada ihracat artışı 7 katken, Türkiye'de 16 kat artmıştır. Bu devletin ve özel sektörün beraber çalışması ile azimle olur. Bu sayede ihracatta rekor kırar hale geldik. Türkiye'nin ihracatını 137 milyar dolara çıkaran ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye'nin geleceğini düşünüyorsa üretim yapmalı. Krizden kurtulmanın yolu da ihracattır. Türkiye olarak 2023 yılındaki ihracat hedefimiz 500 milyar dolardır. Artık iş ve güç birliği yapmalıyız. Bir ilçe de aynı işi 20-30 firma yapmamalı. Artık kümelenmeli ve birleşmeliyiz" diye mesaj verdi. 

Türkiye'de ilk defa Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi'nin yapımı için Milli Eğitim Bakanlığı ile bir proje geliştirdiklerini belirten Okur, "15 milyon dolarlık maliyeti olan bu proje bir ilktir. Yapılacak olan lisenin müfredatını Milli Eğitim Bakanlığı ve otomotiv sanayicilerimiz birlikte hazırlayacak" diye bilgi verdi. 

İhracat pazarlamasının başarı ile gerçekleştirilmesinde, yetişmiş uzman elemanlara sahip olmanın önemli olduğunu belirten İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi (İGEME) Dış Ticaret Uzmanı Fatih Aydın ise, "İGEME, on yılı aşkın bir süredir dış ticaret ile ilgili kuruluşlarda çalışan elemanların bu alandaki bilgi ve becerilerini geliştirmek, dış ticaretin hedeflenen seviyeye ulaştırılmasında ve sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasında ihtiyaç duyulan vasıflı iş gücünün yetiştirilmesine katkıda bulunmak için çalışıyor. Eğitim programlarının organizasyonunda İhracatçı Birlikleri ve Ticaret ve Sanayi Odaları ile iş birliğine gidilmekte ve alınan talepler doğrultusunda eğitim konularını çeşitlendirerek ve daha da yoğunlaştırarak yurdun dört bir yanında talep alınan her ilimizde ihracatçılarımızın ayağına hizmet götürülmesi prensibi ile hareket edilmektedir 2000-2007 döneminde Türkiye'de toplam 591 organizasyon gerçekleştirilmiş ve bu programlara 40 000 kişi katılmıştır" diye konuştu. 

Seminerin konuşmacısı Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Alper Çakıroğlu ise, Türk dış ticaret rejimi ihracata ve ithalata ilişkin esaslar, dahilde ve hariçte işleme rejimleri ile vergi resim ve harç istisnası mevzuatı, ihracata yönelik devlet yardımları, dış ticarette gümrük mevzuatı ve ilgili işlemler, dış ticarette ödeme - teslim şekilleri, kambiyo ve bankacılık işlemleri konularında bilgiler verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 17:58:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?