7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

İnegöl'de hayat toz duman

Bursa'nın en büyük ilçesi İnegöl'de 100 bin kişi, sanayi bölgesinde özellikle akşam saatlerinde hızlanan bacaların dumanları ile iç içe yaşıyor. Yapılan ölçümler ve anlık takipler, değerlerin emisyon izni almaya müsait olduğunu gösterse de, fotoğraflar ve görüntülerle bile, ilçenin üzerine çöken kabusu ortaya koymak mümkün olabiliyor. Dışarıdan gelen biri için çıplak gözle akşam saati oluşan manzara ise dehşet verici görülüyor. 

Akşam saatlerinde rüzgarlı bir havada çekilen fotoğraflarda ilçenin üzerine çöken duman tabakası, şehre dışarıdan gelenleri endişelendiriyor. İnegöllüler baca gazlarını artık kabullenmiş bir şekilde hayatlarını sürdürüyorlar. 

Bursa İl Çevre Müdürlüğü yetkilileri ise, İnegöl Organize Sanayi Bölgesindeki 3 sanayi kuruluşunun bacalarına taktıkları cihazlar ile atık değerlerini online (anbean) takip ettiklerini belirttiler. Şu anda sunta fabrikasının dışarıdan bakıldığında fazla yoğunlukta gözüken baca atıklarının, bakanlık emisyon izni alma seviyesinde olduğunu ifade eden yetkililer, "Ancak bu daha titiz bir yaklaşım sergilenmeyeceği anlamına gelmiyor. Fabrika yetkilileri 5 milyon ytl civarındaki baca toz tutucu sistemlerini sipariş ettiler. Çok komplike olan bu filtreleme sisteminin 2008 yılı sonuna kadar bacalarına monte edilerek, ürtükücü tablonun ortadan kaldırılmasını bekliyoruz. Bursa'da 5 tane online baca takip sisteminin 3 tanesi İnegöl ilçesinde bulunuyor. Önümüzdeki günlerde 13 yeni cihaz daha riskli fabrikaların bacalarına takılacak" dediler.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2008 Cumartesi 13:39:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?