7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

İnşaat kirliliğine Avrupai çözüm

Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesinde son yıllarda hızlanan inşaat sektörünün çevreye verdiği kirlilik görüntüleri, belediyenin yeni tedbirleri ile artık Avrupai görünüme kavuşarak ortadan kaldırılacak. 

Müteahhit Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, vatandaşlardan gelen şantiye kirliliği şikayetlerini ortadan kaldırmak için, Avrupa ülkelerinde uygulanan temizlik araçları ve kuralları uygulamaya koydu. Buna göre yılda ortalama 700 inşaata ruhsat verilen ilçede, her şantiyenin 6 veya 12 metreküplük atık konteyneri bulunacak. İnşaat atıklarını belediye olarak ücretsiz kaldırdıklarına dikkat çeken Mustafa Bozbey, uygulamayı öncelikle müteahhitlere ve inşaat işiyle ilgili çeşitli kurumlara tanıtmak amacıyla Konak Kültürevi'nde bir toplantı düzenledi. Başkan Mustafa Bozbey, ilçedeki hızlı yapılaşmanın vatandaşın günlük hayatına olumsuz bir etki yapmaması gerektiğini belirterek, "İnşaat yapımı sırasında oluşan kirliliğin Nilüfer'e yakışmadığını düşünüyorum. Çevre sağlığına yönelik uygulamalarına bir yenisini daha ekleyerek, yıl başından bu tarafa tadilat atıklarını vatandaşlardan ücretsiz toplamaya başladık. Bu uygulamanın ikinci adımında ise inşaatlarda konteynır mecburiyeti getiriyoruz. 1 Nisan 2008 tarihinde başlatılacak olan uygulama kapsamında 20 daireye kadar olan inşaatlara 6 metre küplük, 21 ve daha fazla daireli inşaatlara ise 12 metre küplük konteynır kullanma mecburiyeti gelecek. İnşaat atıkları, çevreye saçılmayıp bu konteynırlarda toplanacak. Temizlik işlerine bağlı özel ekibimizin inşaat atıklarını bu konteynarlardan kolayca alarak bertaraf edecekler. Bu hizmet karşılığı da müteahhit firmalardan cuzzi bir ücret alınacak" dedi. 

Bitişik nizam konut alanlarında tuğla, kiremit gibi inşaat malzemelerinin günlerce inşaat çevresinde bulundurulmasına da müsade edilmeyeceğini kaydeden Bozbey, "Bu malzemeler şantiye alanına getirildikten 3 gün içinde katlara çıkartılacaktır. Kum ise harhar olarak anılan çuvallarla taşınacak. Binaların üst katlarındaki moloz atıklarının da balkonlardan aşağı atılmayacak, boru sistemiyle doğrudan inşaat konteynırlarına akıtılacak. Tüm inşaat alanlarında, tahta, branda veya perde ile güvenlik tedbirleri eksiksiz alınacak. 

Çevre Kanunu ve Kabahatler Kanunu'nun da bu uygulamayı destekler nitelikte olmasından dolayı, bu kurallara uymaya müteahhit arkadaşlara cezai işlem yapılacak" diye konuştu. 

Yeni düzenlemeyi olumlu karşılayan müteahhitler ise, inşaatlarda çağdaş bir kente yakışır görüntülerin temin edilmesinin kendileri içinde olumlu olacağını bildirdiler. Nilüfer'deki vatandaşlar inşaat şantiyeleri ile alakalı şikayetlerini 444 16 03 numaralı telefondan zabıta müdürlüğüne iletebilecekler.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 11:35:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?