7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

İşsiz gençlere meslek imkanı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Tophane Endüstri Meslek Lisesi'nin (EML), 18-30 yaşındaki gençlere mesleki bilgi ve beceri kazandırarak istihdam edilmelerine katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan 'Bilgisayar destekli makine tasarımı ve prototipleme' projesi, Avrupa Birliği'nden 182 bin Euro hibe almaya hak kazandı.

Firmaların kalifiye eleman ihtiyaçlarına katkıda bulunmak amacıyla BTSO ve Tophane EML tarafından hazırlanan 'Bilgisayar destekli makine tasarımı ve prototipleme' projesi, Türkiye İş Kurumu Bursa İl Müdürü Kasım Tilki, BTSO Genel Sekreteri Nihat Balkan ve Tophane EML Müdürü Rahmi Özyiğit'in katıldığı basın toplantısıyla tanıtıldı.

Okul Müdürü Özyiğit, 2004 yılında 500 bin Euroluk toplam 5 projeyi hayata geçirdiklerini hatırlatarak, 2008 yılında da hazırladıkları 3 proje'nin onaylandığını, 2'sinin de bekletildiğini açıkladı.

Herşeyi devletten beklemenin yanlış olduğunu belirten Özyiğit, geliştirdikleri projeler sayesinde laboratuarları kurduklarını söyledi. İş Kurumu Bursa İl Müdürü Kasım Tilki ise 2004 yılında geliştirilen proje sayısını 2009 yılında geçeceklerini ifade ederek, "2004 yılında 15 tane proje geliştirilmişti. 2008 yılında ise onay alan 9 tane proje var. Bunlardan 8 tanesi Bursa'dan çıkmıştır. 8 tanenin içinden de 3 tanesi Tophane EML tarafından geliştirilmiştir. 2004 yılında Bursa, AB'den 1 milyon 400 bin Euro kaynak almıştır. 2008 yılında ise Türkiye'de toplam 3 milyon Euro alınmış, bunun 1.5 milyon Eurosu ise Bursa'ya kazandırılmıştır. Ne kadar çok proje hazırlarsak o kadar AB'den pay alırız. Sivil toplum kuruluşları gayret gösterirse daha fazla projeyi onaylatmış oluruz ve pay alırız" dedi.

BTSO Genel Sekreteri Balkan da istihdam konusunun Türkiye için çok önemli olduğunu dile getirerek, sanayinin ihtiyacı olan insan gücünün geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Eğitim ve sanayi arasında sağlıklı bir iletişimin kurulamadığını da itiraf eden Balkan, "Bir yandan 'ne iş olsa yaparım!' diyene iş yok. Bir yandan da aranılan niteliklerde eleman yok. Bu proje, vasıfsız kişilere mesleki bilgi ve beceri kazandırarak istihdam alanlarını genişletecek. Makine ve makine yan sanayinde yaşanan teknolojik gelişmelerle artan nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesine katkıda bulunacak. Böylelikle işsizliğin azaltılarak, katma değeri yüksek ürünleri tasarlayıp ihracatın artması amaçlanmaktadır" diye konuştu.

Hedef kitlesi Bursa'da ikamet eden en az ortaöğretim mezunu 18-30 yaş arası işsiz gençlerin oluşturduğu proje kapsamında verilecek eğitimler için başvurular 5 Ocak'ta başlayıp, 23 Ocak'ta son bulacak. 12 ay sürecek projede, 80 kursiyere eğitim verilmesi hedeflenirken, yüzde 50'si de istihdam edilecek. Kurslar 4'er aylık periyotlar halinde 2 kez tekrarlanacak.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2008 Salı 13:55:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?