7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

İtfaiye teşkilatında 85. yıl coşkusu

İtfaiye teşkilatının 85. kuruluş yıldönümü, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan programla kutlandı. 

Her yıl 25 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen kutlamalar, bu yıl da Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Heykel’deki törenin ardından ‘Dünden Bugüne İtfaiye Sergisi’, Ressam Şefik Bursalı Sanat Galerisi’nde izlenime açıldı. 

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Recai Ekmekçi ile Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Subaşı sergiyi ilgiyle gezerek Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan’dan, itfaiyecilerin kullandığı malzemeler ve teşkilatın çalışmaları hakkında bilgiler aldı. 

İtfaiye Teşkilatı’nın 85. kuruluş yıldönümü etkinlikleri Kent Meydanı önünde yapılan törenle devam etti. İtfaiyecilerle vatandaşların yoğun gösterdiği törende, İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, itfaiyeciliğin tarihi geçmişini anlattı. Osmanlı döneminde semt tulumbacılarının yangınlara müdahale ettiğini belirten Doğan, “25 Eylül 1923 tarihinde belediyelere devredilen itfaiye teşkilatı, ilk olarak Bursa Belediyesi bünyesinde kurulmuştur. O dönemde dolma tekerlekli bir araçla çalışmalarını sürdüren itfaiye, bugün Büyükşehir Belediyemiz’in sağladığı çağdaş imkanlar neticesinde 11 noktada 51 modern araçla 24 saat hizmet vermektedir” dedi. 

Doğan, son 4 yılda itfaiye teşkilatı filosuna modern araçların katıldığını, kaliteli araç ve gereçlerle de çalışmalarının kolaylaştığını ifade etti. 

Büyükşehir Belediye Başkanvekili Recai Ekmekçi, törende yaptığı konuşmada, bilim ve teknolojinin gelişimiyle itfaiye teşkilatının da kendisini yenilediğini ifade ederek, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde gerçekleştirilen eğitimlerle de toplumsal bilinçlenmenin önünün açıldığını bildirdi. Ekmekçi, “Her geçen gün büyüyen teşkilatımız, çağın gerekleri neyse o donanıma sahip oldu. 2 metrelik köpük kulemiz ve değişik boyutlardaki 51 itfaiye aracımız kullanıma sunuldu” dedi. 

Bursa’da doğal afetlere karşı önemlerin alındığını da hatırlatan Ekmekçi, “İtfaiye erleri, yüreğimize su serpiyor. Ancak vatandaşlarımız bu duruma güvenip rahat davranmamalı. Gereken tedbirleri alarak dikkatli olmalı” ifadesiyle halkın afetlere karşı duyarlı davranması gerektiğine dikkat çekti. 

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Subaşı, yangın ve sel baskını gibi doğal afetlere müdahale eden modern itfaiyecilik anlayışının genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla başladığını ifade eden Subaşı, Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşları eğitim ve seminerlerle yangından korunma ve yangın söndürme konularında bilgilendirmeye çabaladıklarını anlattı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1300 yangına müdahale edildiğini belirten Subaşı, ”Büyükşehir Belediye Başkanımız Hikmet Şahin’in dediği gibi ‘ulaştıran ulaşım’ hedefiyle çıktığımız yolda yapılan kavşak çalışmaları, yangınlara daha hızlı müdahale etmemizi sağlamıştır. Şimdiye kadar üzerimize düşeni yaptık. Bundan sonra da çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. Teşkilatın uygar ülkeler ile aynı şartlara sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Subaşı, “Bursalılar, huzurlu uyusunlar. Yangına müdahalede, arama kurtarma ve sualtı kurtarma ekiplerimizle itfaiyemiz özveriyle çalışmaktadır” dedi. 

Konuşmaların ardından itfaiye teşkilatının sahip olduğu modern araçların tanıtımı yapıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 15:20:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?