7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

İznikli zeytinciler sepet kaldırdı

Bursa'nın İznik ilçesinde, yetiştirdikleri zeytinleri Marmarabirlik'e teslim etmeye başlayan çifçtiler, son son anda alınan kota kararına isyan etti. 

Traktör kasalarına yükledikleri tonlarca zeytin ile kooperatifin depolarına yanaşan İznikli zeytin üreticileri, son anda alınan kota kararına tepki gösterdi. Çiftçiler ile yöneticiler arasında başlayan tartışma, polisin olay yerine gelmesiyle bir nebze olsun hafifledi. Öfkeli zeytin üreticileri, "Marmarabirlik, son anda aldığı kota kararı ile zeytincinin idam sehpasını hazırlamıştır. İlmeği boynumuza geçirtmek istiyorlar. Zeytin alımlarının ilk günü olmasına rağmen herhangi bir fiyat açıklanması yapılmıyor. Zeytin alımlarında son 5 yıllık ortalamanın yüzde 20'si oranında kota uygulamasına geçildi. Bu politika bizleri mahvedecek. Tüm bu kısıtlamalara rağmen, bir de verilen tonajın yüzde 50'sinin 290 bareme kadar, diğer yüzde 50'sinin de 290 barem sonrası olarak belirlenmesi akıl karı değil. Bizler kooperatifin ortağına dürüst yaklaşmasını istiyoruz. Bunlar, kapılarına 'Devren satılıktır' ibaresi koydurtmak istiyor" diyerek serzenişte bulundu. 

Bazı kızgın ortaklar, birlik alım deposuna zeytinini vermek isteyen diğer çiftçilere müdahale etmek istedi. Zeytinini birliğe verenler ise yuhalandı. 

BAŞKANIN ÜZERİNE YÜRÜMEK İSTEDİLER 

Kızgın üretici, kendilerini sakinleştirmek ve açıklama yapmak isteyen İznik Kooperatifi Başkanı Ergün Sürücü'nün üzerine yürümek istedi. Ortaklar, "Bizim idam sehpamızı hazırlıyorsunuz. Bizi intihara sürüklüyorsunuz" dedi. 

Olayların daha fazla büyümemesi için polis kooperatif bahçesinde tedbir aldı. Kooperatif ortakları ile yöneticiler arasında yaşanan gerginlik devam ederken, merkez birlik yönetimi Başköy tesislerinde acilen toplandı. Merkez yönetim kurulu, toplantıda alınan kota kararını asgariye seviyeye çekmek için fikir alışverişinde bulundu. Çiftçiler, birlikten gelecek kararı bekliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 17:20:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?