7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Japon modeli deprem eğitim merkezi

Bursa'da Valiliği, Japonya'da deprem eğitiminde kullanılan görsel ve simülasyon özellikleri olan bir sistemi, 5 milyon YTL'lik yatırımla 2009 yılında Arabayatağı semtinde faaliyete alıyor.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Arama Kurtarma Birliği'nin 22 sivil toplum kuruluşuna üye 160 gönüllüye verdiği iftar yemeğine katıldı. İftar öncesinde her türlü ihtiyaç halinde devreye giren özel sektör ve sivil toplum kuruluşları derneklerinin üyelerine desteklerinden dolayı teşekkür eden Vali Şahabettin Harput, bir hayır yapmaktan önce bir müsibeti bertaraf etmenin çok daha önemli olduğunu söyledi. Vali Harput, çağrıldıkları zaman mesailerinden fedakarlık ederek çalışmalara katılan sivil toplum kuruluşlarının üyelerine teşekkür ederek, "Afetle mücadelede sivil toplum kuruluşlarının desteğini önemsiyoruz" dedi.

Afet denilince ilk akla gelen olgunun deprem olduğuna dikkat çeken Vali Şehabettin Harput, İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı sırasında bizzat gördüğü, görsel ve simülasyon özelliklerine sahip deprem eğitim sistemini Devlet Planlama Teşkilatı'nın da desteğiyle 2009 yılının ilk aylarında Arabayatağı'ndaki Özel İdare arazisinde inşa edileceğini söyledi.

Japonya'daki özel afet eğitim merkezlerinde kullanılan sistemin, donanımdan çok etkilendiğini belirten Vali Harput, "Bu donanımı almak süretiyle depremin gerçek filmini görme imkanına kavuşacağız. Bu filme alınan sarsıntının nasıl meydana geldiği, ne gibi neticeleri olduğu yaşanarak anlaşılacak. Bu anda nasıl hareket edileceğini bizzat uygulayarak eğitilen kişiler öğrenecek. Japonya'da böyle eğitim yapıyorlar. Bursa'da 1. derece deprem kuşağında bulunuyor. Japonya ile aynı eğitimlere şehrimizde başlayacağız. Bu 5 milyon YTL'lik projenin 2.5 milyon YTL'lik kısmı Devlet Planlama Teşkilatı'ndan (DPT) onaylandı. 2.5 milyon YTL'yik kısmını da İl Özel İdaresi kaynakları ile temin ediyoruz. Önümüzdeki yıl bütün eğitim merkezi hazır olacak. Depremden korkmamak lazım, hazırlıksız olmaktan korkmak lazımdır. Bütün öğrencilerimizi bu gerçeğe çok yakın merkezde eğitimden geçireceğiz" diye konuştu.

İl Genel Meclisi Genel Sekreteri Ali Altuntaş da sistemi yakından görmek üzere bir teknik ekibin önümüzdeki hafta Japonyaya giderek sistemin çalışmasını yerinde göreceğini belirtti. Altuntaş, Arabayatağı'ndaki İl Özel İdaresi arsasında 3 katlı olarak inşa edilecek merkezin 2009 yılının ilk aylarında hizmete hazır hale geleceğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 14:38:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?