7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Kabına sığmayan müze

Bursa'daki ilk şahıs müzesi olan Esat Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi, her geçen gün gelişiyor. Türkiye'nin bölgesinden çok nadir bulunabilecek Osmanlı Coğrafyası'ndaki memleketlerden Türk kıyafetlerini toplamaya devam eden Esat Uluumay, medrese binasından derlenen müzenin, iç avlunun üzerini kapatarak daha fazla kullanım alanına kavuşturulmasını istiyor.


Müzeler Haftası münasebetiyle Muradiye'deki müzede düzenlenen Türk Sanat Müsikisi konserinde AK Parti Bursa Milletvekili Hayrettin Çakmak ve Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe'yi misafir eden Esat Uluumay, birkaç hafta önce Ankara'da bir aileden Üsküp bölgesine ait kondisyonu çok yüksek, nadide tam bir kıyafet temin ettiğini söyledi.


Müzede özel olarak yaptırdığı motorlu dönen mankenlere kıyafetleri giydirerek sergileyen Esat Uluumay, sergileyebildiği kıyafetlerden daha fazlasını depolarda tuttuğuna dikkat çekerek, "Medresenin bütün odalarında sınıf sınıf birbirinden güzel Osmanlı dönemine ait Türk halk kıyafetlerini sergiliyorum. Elimde geçmiş dönemdeki askerlerin kullandığı orjinal kıyafetler de bulunuyor. Ancak sergileyebileceğim alan kalmadı. Şu anda müzemizde 75 civarında tam kıyafet ile 300 civarında takı ve aksesuar sergiliyorum. Yaz aylarında 2-3 ay kullanabildiğimiz medresinin iç avlusunu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan onaylanacak kibar bir projeyle apatabiliriz. bu konuda Osmangazi Belediyesi'nin Ulu Camii civarındaki Tomrukönü bölgesinde yaptığı ahşap üzerine filmli cam kaplama ile avludaki 200 metrekareden fazla alanı değerlendirebiliriz. Böyle bir çalışmada Osmangazi Belediyesi, eski sponsorlarımdan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası veya Bursa Valiliği bir destek verirse, yaklaşık 50 civarında tam takım kıyafeti de bu alanda sergileme imkanına kavuşabilirim" dedi.

..
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2008 Pazar 13:47:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?