8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Kaçak göçte trajikomik önlem

Umuda yolculukların son günlerde sık sık trajediyle sonuçlanması üzerine, insan kaçakçıları yeni bir formül geliştirdi: Düdüklü can yeleği.

Bursa’da düzenlenen operasyonda, yasa dışı yollarla Yunan adalarına götürülmek için iki araca bindirilen çoğunluğu Afgan 70 kişi ve bu kişileri götüren 3 zanlı yakalandı.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Büro Amirliği’nden yapılan açıklamaya göre, kaçak yollarla yurt dışına insan götüren iki aracın Bursa sınırlarında olduğu ihbarını alan güvenlik güçleri, “Umudumuz Avrupa” adıyla başlattıkları operasyon kapsamında il genelinde araştırma başlattı.

Yaklaşık 5 saat süren araştırma sonucunda, Bursa-Mustafakemalpaşa kara yolunda birbirlerini takip ederek seyreden 34 ZZ 4830 plakalı minibüs ile 34 FE 0568 plakalı kapalı kasa kamyonette kaçakların bulunabileceğinden şüphelenen ekipler, iki aracı takibe aldı.

YUNAN ADALARINA TEKNEYLE GEÇECEKLERDİ
Mustafakemalpaşa girişinde kamyonetin ağırlık nedeniyle lastiklerinin yere çok yakın olduğunu, önünde giden minibüsün de camlarının nemli olduğunu tespit eden ekipler, yolu keserek iki aracı da durdurdu. Araçlarda yapılan aramalarda çoğunluğunu Afganlıların oluşturduğu 70 kaçak yakalandı. Bu kişileri araçlarıyla götüren İsmail K (27), Nebi K (22) ve Hacı Yusuf A (32) gözaltına alındı.

Zanlıların İran’da bir süre beklettikleri kaçakları, 15 gün önce yasa dışı yollarla Türkiye’ye soktukları ve kişi başı ortalama 3 bin 500 dolar ile 7 bin dolar arasında para aldıkları belirlendi. Zanlılar tarafından kaçaklara, denizde boğulma ihtimaline karşı “Düdüklü can yeleği” verildiği gözlendi.

BULUNDUKLARINDA AYAKLARINDA ÇORAP YOKTU
Mustafakemalpaşa girişinde çok sayıda polis ekibinin katıldığı operasyonda yakalanan, aralarında 29 çocuğun bulunduğu 11-38 yaşlarındaki kaçakların bazılarının ayaklarında çorap bile olmadığı dikkati çekti.

İsmail K, Nebi K. ve Hacı Yusuf A sorgulamalarının ardından “İnsan kaçakçılığı” suçundan adliyeye sevk edilirken, sınır dışı işlemleri devam eden kaçaklar, Bursa Emniyet Müdürlüğü’nde bekletiliyor.

NTV ve Ajanslar
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2008 Perşembe 16:18:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?