8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

'Kaçak yapılaşmayla mücadele raporu'

Bursa Valiliği'nin başkanlığında büyükşehir, ilçe belediyeleri, il özel idaresi, kamu kurumları, TMMOB'ye bağlı odaların şube başkanları ve sivil toplum örgütleriyle yapılan toplantı sonucu hazırlanan 'kaçak yapılaşmayla mücadele raporu' kamuoyuna açıklandı. 

'Kaçak yapılaşmayla mücadele raporu'nu açıklayan Vali Şahabettin Harput, Bursa'nın tarihi ve kültürel değerleri açısından zengin, verimli tarım arazileri ve yüksek turizm potansiyeline sahip olduğunu, sanayi anlamında da önde gelen iller arasında bulunduğunu söyledi. Bursa'nın cazibe merkezi haline gelerek, iç-dış göç ve hızlı nüfus artışı sonucu yoğun bir yapılaşmaya sahne olduğunu ifade eden Vali Harput, "Birinci derece deprem bölgesi kapsamında olan ilimizde kaçak ve plansız yapılaşmanın tehlike arz etmekte olduğu açıktır. 23 Mart'ta valiliğimiz başkanlığında büyükşehir, ilçe belediyeleri, il özel idaresi, kamu kurumları, TMMOB'ye bağlı odaların şube başkanları ve sivil toplum örgütleriyle yapılan toplantı sonucu ilimizde kaçak yapılaşmanın önlenebilmesi için alınan kararlar benimsenerek uygulanmalıdır. İmar konusunda getirilen kurallara vatandaşların uyması gerekir. İmara aykırı yapılan yapılara ilgili idareler müsamaha göstermemelidir. Toplumun tüm kesimlerinin bu konuda hassas olacağına inanıyorum. Bu şehir hepimizin" dedi. 

Başkan Hikmet Şahin ise 1964 yılında organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla Bursa'nın göç almaya başladığını hatırlatarak, "Göçle birlikte kaçak yapılar kanser gibi yayıldı. Bu da marka kent olmak isteyen Bursa'ya yakışmamaktadır. 4 yıl önce marka kent hedefiyle yola çıkarken, Bursa'nın planlı gelişimi için de kararlıydık. Çarpık yapılaşmayı önlemek için ilk olarak kentin geleceğini planladık. Bursa'da tanımsız alan bırakılmadı. Kentin geleceği için stratejik kararlar verildi. 5216 sayılı yasanın çıkmasının ardından planlamalarını tamamlayan ilk belediyelerden biri olduk. Planlamanın yanısıra denetim amacıyla 2 ekip oluşturduk. Ekiplerimiz 30 kilometre yarıçaptaki, 7 merkez ilçe ve 15 ilk kademe belediyesinde rutin görevlerini yerine getirmektedir" diye konuştu. 

1 Ekim 2006 tarihinden bu yana bin 310 adet kaçak yapı tespiti yapılarak ilgili belediyeye yazılı olarak bildirildiğini kaydeden Şahin, "Özellikle Yıldırım ve Osmangazi ilçeleriyle Gemlik-Kumsaz bölgesinde yoğunluk kazanan kaçak ve ruhsata aykırı yapılaşmada son aylarda bir azalma var, ancak istenilen düzeyde değil. Kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi için yıkımlar göstermelik olmamalıdır. Görevini yapmayan yetkililer hakkında da işlem yapılacak. Vatandaşlarımız, 'Alo 181 Çevre' hattının yanı sıra büyükşehirin 'Alo 153' hattına da kaçak yapılarla ilgili şikayetlerini iletebilir. Kentimizin geleceğini karartmayalım" şeklinde konuştu. 

Kaçak yapılaşmanın önlenebilmesi için hazırlanan 'Kaçak yapılaşmayla mücadele raporu'nda şu görüşlere yer verildi:
"Kaçak yapıların yer aldığı arsalar, arsa simsarları tarafından tapulara dönüştürülüp parsellenmiştir. Kaçak yapıların yoğun olduğu bölgelerde hisseli parsellere kaçak yapı yapılmaktadır. Kaçak yapı tespit edildiğinde İmar Kanunu'nun 42. maddesine göre kaçak yapı tatil zaptı düzenlenmekte, bu zabıt yine aynı kanunun 42. maddesine göre yıkım ve para cezasının tespiti için encümene gönderilmekte, 1 aylık süre içinde ruhsatlı hale getirilemiyor ise yıkım kararı verilmektedir. İdarelerce bu kararların uygulanması üzerine durulacaktır. 

Belediyeler ve özel idare takip ve denetime önem vererek kaçak yapılara müsaade etmeyecek. Sabit ve seyyar denetim grupları kurularak ve mevcutların sayıları artırılarak mücadele devam edecek. 

İhbar ve şikayetler anında işleme konulacak ve yıkım kararları yerine getirilecek. Gerek belediyeler, gerekse il özel idaresi halkı ve muhtarları kaçak yapı yönünden seminer, konferans düzenleyecek. 

Kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerde boş parsellerin tespit edilip, imar planları uygulanabilir hale getirilecek, kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık verilecek. Yürütülen çalışmalar 6 ayda bir valilik koordinesinde ilgili tarafların bir araya gelmesiyle değerlendirilecek."

.
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 12:03:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?