8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Kadınlar kanser hakkında bilgilendirildi

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Filiz Ciğerim Eder, her 10 kadından birinde görülen HP virüsünün oldukça bulaşıcı ve tehlikeli olduğunu söyledi. 

Orhangazi Yerel Gündem 21 Kadın Meclisi tarafından Belediye Nikah Salonu'nda 'Kadın kanserine genel bir bakış" konulu konferans düzenlendi. Konferansa katılan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Filiz Ciğerim Eder, rahim kanserinin, Türkiye'de sıkça görülen kanser türlerinde 3. sırada geldiği söyleyerek, kadınlarında görülen HP virüsünün oldukça bulaşıcı, yaygın olduğunu belirtti. Virüsün her 10 kişiden birinde bulunduğunu da ifade eden Op. Dr. Filiz Ciğerim Eder, her 10 kadından 8'inde de 50 yaşına kadar HP virüsünün bulaşabileceğini tahmit ettiklerini dile getirdi. Rahim ağzı kanserinin sonucunun ölüm olabileceği de vurgulayan Eder, "Tedavi uygulansa dahi doğurganlığı engelleyebilir. Her yıl tüm dünyada 30 milyon yeni genital siğil olgusu ortaya çıkmaktadır. Genital siğillerin tedavisi utandırıcı, ağrılı ve rahatsızlık vericidir. Hastaların yaklaşık yüzde 60'ında tedaviden sonra iyileşen genital siğillerin tekrarlandığı görülmüştür" dedi. 

Rahim ağzı kanserinden aşıyla korunmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Eder, "Rahim ağzı kanserinden korunmak için her aşıda olduğu gibi bu aşıda da hastalığa yakalanmadan önce yapılması gereken, koruyucu bir aşıdır. Aşı yaptırdıktan sonra da düzenli korunmak için doktor kontrolü ve Smear testi önem arz etmektedir" diye konuştu. 

Op. Dr. Filiz Ciğerim Eder ve hastane çalışanlarından oluşan ekip, konferans sonundaki kırk yaş üstü katılımcılara ücretsiz momogram testi de yaptı.

.
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2008 Cuma 12:17:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?