7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Kadınlardan köy ekonomisine destek

Bursa'da Saitabat köyü kadınları tarafından açılan Türkiye'nin ilk köy kadın dayanışma derneği, köyün ekonomisini kalkındırmak için çalışıyor.

Köye sağlık ocağının yapılması için açtıkları lokalde müşterilere köy kahvaltısı ve köy lezzetlerini tattıran kadınlar, ihtiyacı olanlara da yardım ediyor.

Saitabat Köyü kadınlarını ekonomik ve sosyal yönden kalkındırmak için harekete geçen kadınlar Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği'ni kurdu. Yardıma muhtaç kadınlara yardım etmek, maddi ve manevi destek sağlamak, okuma yazma bilmeyen kadınlara okuma yazma ve eğitim kursları açmak, köyde sağlık ocağı açılabilmesi için gerekli girişimlerde bulunmak, maddi imkanı bulunmayan evlenme çağına gelmiş genç kızlara ve ailesine maddi yardımda bulunmak, Saitabat Köyü'nün tabiatının korunması, doğal çevre, tarihsel değerler ve ekolojinin korunması amacıyla faliyete geçen kadınlar açtıkları lokalde yaptıkları yemekleri satıyor.

"KÖY KAHVALTISI KEYFİNİ YAŞAMAK İSTEYENLER İÇİN"

Kendi ürettikleri salça, erişte, mayalı cevizli lokum, slor (Gürcü mantısı), dantel, havlu, tülbent oyası satışı yaparak derneğe gelir sağlamaya çalışan bayanların geçtiğimiz yıl bin 200 kavanoz salça satarak 3.5 bin YTL gelir elde etti. Cumalıkızık köyüne rakip olan kadınlar, köy kahvaltısını müşterilerin beğenisine sunuyor.

Şu anda amaçladıkları çalışmaların sadece bir bölümünü gerçekleştirdiklerini ifade eden Dernek Başkanı Şermin Çakalıoğlu, "İlerde bu hizmetlerimiz daha da büyüyecek.Önemli olan köydeki kadınlarında tek bir çatı altında, tek vücut olabileceklerini kanıtlamamızdı ve bunu gerçekleştirdik. Köydeki lokalimizin yanı sıra şehir merkezinede temsilcilik açtık" diye konuştu.

Geçtiğimiz ay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, kadınları davet üzerine ziyaret edip dernek faaliyetleri hakkında bilgi almıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2008 Perşembe 12:05:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?