8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Kan bağışı yüzde 25 azaldı

Bursa Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Nihat Çakır, gönüllü kan bağışı bakımından Türkiye'de birinci sırada olan Bursa'da yaz sezonunda kan bağışında yüzde 25 azalma kaydedildiğini söyledi.


Bursa'nın kan ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan Kızılay Kan Merkezi'nde yaz sezonunun gelmesi ile kan bağışında azalma meydana geldi. Bursa'da, kan depolaması konusunda herhangi bir sıkıntının olmadığını söyleyen Müdür Çakır, kan bağışnda azalma nedeniyle eylül ayının ilk günü itibariyle başlayacak olan Ramazan ayını da göz ününde bulundurulduğunu düşünürek önümüzdeki günlerde kan sıkıntısı yaşanabileceğini dile getirdi.

Çakır, Bursa ili ve ilçeler itibariyle daha önce ayda 3 bin 500 ünite kan elde etmelerine rağmen yaz mevsiminde gönüllü kan bağışı oranlarının 2 bin 600'e düştüğünü vurguladı. Bir ünite kanın 42 gün süre ile depolandığını da hatırlatan Çakır, "Depolanan kan konusunda Bursa'da herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Fakat, haziran, temmuz ve ağustos aylarında kan bağışında azalma meydana geldi.

1 Eylül'den itibaren Ramazan ayını düşünürsek, kan bağışı konusunda bir sıkıntı yaşanmaması için gönüllü kan bağışı oranının artması gerekir. Bu oranın tekrar istenen düzeye gelmesi için her yerde çadırlar kuruyoruz. Amacımız kan bağışını tekrar aynı seviyeye getirmek" dedi.


2008 yılının ilk 6 ayında 20 bin 100 ünite kan elde ettiklerini söyleyen Çakır, 2008 yılının sonuna kadar 40 bin ünite kan toplamayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye'de kan verme kültürünün olmadığını da kaydeden Çakır, "Bunun için eğitim kurumlarında, fabrikalarda ve çeşitli kurum ile kuruluşlarında eğitim seminerleri veriyoruz. Kampanyalar düzenliyoruz.

Mesela bu yıl 2 kampanya gerçekleştirdik. Bunlardan önemli bir fayda elde ettik. Kan bağışında azalma olması gelecekte bazı sıkıntıları da peşinde getirebilir. Bu yüzden kan seviyesinin her mevsim dengede tutulması lazım" diye konuştu.


Çakır, Kızılay Kan Merkezi olarak 1 ay önce geri bildirim elde edebilmek için başlatılan SMS sistemi ile başarılı sonuçlar gözlemlendiğini de sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2008 Cumartesi 13:24:24
Güncelleme :16 Ağustos 2008 Cumartesi 13:31:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?