8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Karacabey çiftçisine dolu şoku

Bursa'nın Karacabey ovasını dolu vurdu. 10 dakikalık yağmurun ardından etkili olan dolu yağışı, 30 bin dönüm arazideki ekili mahsulleri telef etti.

Bursa'nın Karacabey ovasında 10 dakika süren şiddetli yağmur ve ardından gelen dolu tarlalardaki ürünlere büyük zarar verdi. Yaklaşık 30 bin dönüm ekili arazi zarar görürken, bazı şanslı üreticiler tarım sigortası yaptırdıkları için teselli buldu. Bilhassa Uluabat ve Bakırköy'deki çiftçilerin bir kısmı tarlasında hasar tespiti yapmaya çalışırken, zararın boyutu henüz belirlenemedi. AK Parti Bursa Milletvekili ve Tarım Komisyonu Üyesi Ali Koyuncu, Karacabeyli üreticilerle gece geç saatlere kadar birlikte olarak üzüntülerini paylaştı. 

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, büyük hasar gören Uluabat ve Bakırköy'deki müstahsille görüşerek, tarlaları gezerken, durumun hiç de iç açıcı olmadığını belirtti. Domates, biber, buğday, mısır, karpuz, kavun ve pancarda büyük zarara sebebiyet veren dolu yüzünden üreticinin bu yıl büyük sıkıntı yaşayacağını dile getiren Karaca, Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerinin borçları bir yıl ertelememesi durumunda her iki köy halkının da icralık olacağını söyledi.
Bakırköy'de Cengiz Kula'nın geçen hafta ektiği 40 dönüm domates tamamen hasar görürken, zararın yaklaşık 20 milyar olduğu öğrenildi. Bakırköy Muhtarı Kazım Önen de, erken domatesini önümüzdeki hafta toplamayı planlarken, dolunun mahsulleri delik deşik ettiğini söyledi. 

Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, bu tür afetlerin hemen her yıl mutlaka yaşandığının altını çizerken, tarım sigortasının önemini vurguladı. Tarım sigortasının yüzde 50'sinin devlet tarafından karşılandığını belirten Karaca, sonradan pişman olunacağına önceden tedbir alınması gerektiğini savundu.

.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 16:58:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?