7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Karaciğerini yeğeniyle paylaştı

Bursa'da karaciğerinde tümör oluşan 4 yaşındaki çocuk, amcasından nakledilen karaciğerle hayata döndü. 

Yaklaşık 1 yıl önce rahatsızlanan Selim Kulaber (4), ailesi tarafından Uludağ Üniversitesi'ne kaldırıldı. Yapılan tahlil ve tetkik sonucunda küçük çocuğun karaciğerinde tümör tespit edildi. Bunun üzerine yaklaşık bir yıl kemoterapi tedavisi uygulanan küçük Selim, bir süre sonra tedaviye cevap vermemeye başladı. 

Doktorların yaptığı muayene sonrasında küçük çocuğunu karaciğerinde bulunan tümörün çoğaldığı tespit edilerek organ nakli yapılmasına karar verildi. Ancak anne ve babanın kan grupları çocuklarına karaciğerini vermesi için tutmadı. Doktorların, "3-4 ay içinde karaciğer bulunamazsa tümör bütün organlara yayılır" demesi üzerine fedakar amca Faik Kulaber (27), hiç düşünmeden yeğenine karaciğerini verebileceğini söyledi. Bunun üzerine yapılan tahlillerde genç amcanın dokuları yeğeni ile uyunca ameliyata alındı. İlk olarak karaciğerindeki tümörün diğer organlarına yayılıp yayılmadığı kontrol edildi. Hastalığın sadece karaciğerde bulunması üzerine Faik Kulaber ameliyata alındı. Doç. Dr. Remzi Emiroğlu ve
ekibi tarafından gerçekleştirilen 14 saatlik operasyonunun ardından fabrika işçisi amca Faik Kulaber'den alınan karaciğerin bir bölümü amansız hastalığa yakalanan yeğeni Selim'e nakledildi. 

Küçük yaşta yakalandığı amansız hastalıktan amcası sayesinde kurtulacak olan Selim'in sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Doç. Dr. Remzi Emiroğlu, 10-15 gün içerisinde hastanın taburcu edilebileceğini söyledi. Küçük Selim'in 4 yaşında olmasına rağmen karaciğer tümörüne yakalandığı belirten Emiroğlu, "Hasta bir süre kemoterapi gördü. Başlangıçta olumlu tepki verdi. Ancak sonra durumu kötüleşti. Organ nakli yapılmasına karar verildi. Ancak anne ve babanın kan grupları tutmadı. Ancak amcanınkiler uydu. Bunun üzerine önce çocuğu ameliyata alarak tümörün yayılıp yapılmadığını tespit ettik. Yayılmadığı görünce amcadan karaciğeri alarak yeğenine naklettik. Şu an genel durumu iyi" diye konuştu. 

Amcanın bütün riskleri alarak yeğenine karaciğerini vermesinin büyük bir fedakarlık olduğunu belirten Emiroğlu, "Amcayı takdir ediyorum. Her türlü riski göze alarak yeğeninin yaşaması için kendi hayatını göz ardı etti. Yüzde 5 de olsa riski hiç düşünmedi" dedi. 

Amca Faik Kulaber, "Elimden gelini yapmakla yetindim" derken, Osman-Lütfiye Kulaber çifti ise mutluluk gözyaşları döktü.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 17:39:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?