7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

KDV indirimi fiyatlara yansıyacak

Katma Değer Vergisi'nin (KDV) çıktığından beri yanlış uygulandığını, yüzde 10'luk indirimle bunun düzeltildiğini belirten Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, indirimin satış fiyatlarına da yansıyacağını söyledi. 

BESOB hizmet binasında basın toplantısı düzenleyen Başkan Arif Tak, KDV'de yapılan yüzde 10'luk indirimi değerlendirdi. 1 Ocak 1985 yılından itibaren uygulanmaya başlanan ve yerini aldığı 8 vergiden daha fazla hasılat getiren KDV'nin, gelir vergisinden sonra Türk vergi sisteminin ikinci büyük vergisi olduğunu hatırlatan Arif Tak, yasanın çıktığından beri KDV'nin yanlış uygulandığını ifade etti. Yanlışı tüm Maliye bakanlarına anlattıklarını söyleyen Arif Tak, "Başlangınçta uyumlu bir şekilde uygulamaya koyulan KDV uygulaması Maliye bürokrasinin yıllarca bütçelerde açılan delik ve gediğin kapanması amacıyla sektörün ve meslek kuruluşlarının yani bizlerin görüşleri alınmadan KDV oranlarında oynamaları KDV uygulamasını amacından saptırmıştır. Yüzde 1'le aldığı ürünü işleyip, yüzde 18'le müşterisine sunan esnafımız, mahsuplaşmada yüzde 17 gibi bir rakamı gelirinden öder hale gelmişti. Adaletsizliği yıllarca tüm hükümetlere ve parti temsilcilerine anlatmamıza rağmen başarılı olamamıştık. 2 sene önce Başbakan ile görüştük. Yanlışı anlattık. Konuşa konuşa ikna ettik. Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in katkıları da çok büyük oldu" dedi. 

Uzmanların, KDV indiriminin fiyatlara tamamen yansımasının zaman alacağını, buna rağmen enflasyonu düşüş yönünde etkileyeceğini belirttiğini dile getiren Tak, "İndirimi fiyata yansıtmak için yoğun çalışma içinde olan esnafımız ve perakende firmaları bu durumun satışlarını arttıracağına inanıyor. KDV oranlarının yüksekliği kayıt dışılığı beraberinde getirmekteydi. Bugün 60 milyar dolar büyüklüğe sahip işlenmiş gıda sanayinin yarısının kayıt dışı olduğunu söyleyebiliriz. KDV indirimiyle kayıt dışı çalışanlar artık buna gerek duymayacak. Çünkü arada fazla bir fiyat farkı olmayacak. KDV üzerinde yapılan yüzde 10'luk indirimi, fiyatlarda da uygulamaya karar verdik. Fiyatlar da yüzde 10 aşağı çekildi. 14 ay önceki tarife uygulanmasına rağmen fiyatlarda yüzde 10 indirim yaparak satış yapacağız. Toptan gıda satıcılarının da satışlarda yüzde 10 indirim uygulamasını bekliyoruz. KDV indirimi olmasına rağmen, satışlar da indirim olmassa halk tepki gösterir" diye konuştu. 

Yeni yılda çıkması beklenin Süper Marketler Yasası'na da değinen Arif Tak, "Amerika'da, Avrupa'da küçük esnafı koruyan yasalar mevcut. Bizim ilgili Bakanlığa sunduğumuz yasaya göre, büyük marketler hafta sonları ve tatillerde açılmayacak. Akşam saat 8'den sonra kapanacak. Bu yasanın çıkmasından ümitliyim. Yasa çıkarsa esnaf çok rahatlayacaktır. Yasada ayrıca bir işletmenin yanına aynı işletmeden açılmaması konusu da yer alıyor. En fazla 500 metre yakınında açılabilecek. Yan yana açılınca iki esnaf da perişan oluyor. Bu koruma gerekli. Yasanın Şubat sonu gibi çıkmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2008 Çarşamba 13:07:15
Güncelleme :2 Ocak 2008 Çarşamba 13:18:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?