8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Kenenin ısırdığı şahıs hastanede öldü

Bursa'nın Büyükorhan ilçesinde 20 gün önce motosikletli bir grupla gittiği kamp bölgesinde kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanan şahıs, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 

Edinilen bilgiye göre, serbest meslekle uğraşan motosiklet tutkunu M.K. (46), arkadaş grubuyla Büyükorhan ilçesindeki Görecik Yaylası'na kampa gitti. Burada kenenin ısırdığı M.K., özel bir hastanede tedavi altına alındı. KKKA hastalığına yakalandığı belirlenen M.K., yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. 

M.K.'nın ailesinin talebiyle cenaze sessiz bir şekilde toprağa verildi. 

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, özel bir hastanede tedavi altına alınan M.K.'nın cuma günü hayatını kaybettiğini belirterek, "Ailesinin isteği üzerine cenaze ilaçlanarak tabutla birlikte sessiz bir şekilde cumartesi günü toprağa verildi" dedi. 

Vatandaşların belirlenen yerler dışına pikniğe gitmemesini isteyen Çelik, "Şüpheli bölgelere gitmişlerse kontrol etsinler. Kene ısırdığında, eski yöntemlere dayanarak kendileri bunu çıkarmaya çalışmasınlar. Şüpheli ya da pozitif vakalarda Tarım Müdürlüğü tedbirini alarak hayvanları ve çevreyi ilaçlıyor. Bu olayın ardından Büyükorhan ilçesinde de gerekli ilaçlama çalışması yapıldı" diye konuştu. 

KKKA hastalığı şüphesiyle Bursa'da geçen hafta 370 kişinin hastanelere müracaat ettiğini, ancak yapılan testlerde pozitif bulguya rastlanmadığını kaydeden Çelik, "Doktor kontrolünde keneler çıkartıldı. Genelde bu tür olaylarda kene doktor gözetiminde çıkartılırsa risk azalıyor" şeklinde konuştu. 

Çelik, kenelerin büyükbaş hayvanları ısırmasının ardından kesilen bu hayvanlardan herhangi bir hastalık bulaşmasının söz konusu olmadığını da belirterek, "Keneler büyükbaş hayvanları ara konaklama yeri olarak kullanıyor. Keneler büyükbaş hayvan kanı emerse 10-15 bin, insan veya koyun kanı emerse 800 ila bin yumurta bırakıyor. Kenenin ısırdığı büyükbaş hayvanın etinin yenmesinde herhangi bir problem yok" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 18:56:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?