8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Kentsel dönüşüm çalışmaları anlatıldı

Bursa'da son 5 yılda hızla hayata geçirilen 'kentsel dönüşüm uygulamaları', ­Ördekli Hamamı Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde vatandaşlara anlatıldı. Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Doğanbey'de inşaatların belirli bir seviyeye gelmesinden sonra 450 bin metrekarelik alanı kapsayan Yalova Yolu projesine başlayacaklarını açıkladı. 

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şubesi tarafından Ördekli Hamamı Kültür Merkezi'nde 'Kentsel dönüşüm paneli' düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Celil Çolak, Türkiye ve Bursa'daki kentleşme sürecini anlattı. Gecekondulaşmanın 1940'lı yıllarda resmi belgelere yansıdığını anlatan Çolak, sanayileşmeyle başlayan köyden kente göçün kırılma noktası olduğunu belirtti. İskan Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de 1955 yılında 50 bin gecekondu olduğunu ve burada 250 bin kişinin yaşadığını hatırlatan Çolak, ciddi manada kentsel dönüşümün Demokrat Parti döneminde başladığını, 1960'lı yıllarda planlı ve dengeli kentleşmenin geliştiğini ifade etti. Bursa'daki çarpık yapılaşmaya da dikkat çeken Çolak, "Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesi 1962 yılında Bursa'nın birinci sınıf tarım arazilerine kuruldu. Bu tarihten sonra pek çok sanayi bölgesi plansız bir şekilde kurularak göç olgusu başladı. Sorunların kökten çözümü için geniş katılımla kentsel dönüşüm projeleri hazırlanmalıdır. Kentsel dönüşüm kanunu çıkacaksa, insan ve kent odaklı olmalı, planlamanın bütünnlüğü sağlanmalı, şehircilik yasası kapsamında ele alınmalı, çok boyutlu ve uzun dönemli uygulamalar yapılmalıdır" dedi. 

Panelde konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, yerel yöneticilerin en önemli görevinin, kentleri yaşanabilir hale getirmek olduğunu vurgulayarak, Doğanbey kentsel dönüşüm projesinin Türkiye'nin en önemli çalışmalarından biri olduğunu işaret etti. Bin 500 ortaklı diye girdikleri Doğanbey projesinde, 4 bin ortağın çıktığını söyleyen Altepe, artış sebebiyle çözümün bir süre sonra üretilemez hale geleceğine dikkat çekti. Doğanbey'de halkın yüzde 98'inin anlaşmayı imzaladığını belirten Altepe, "Proje, vatandaşı tatmin ediyorsa, onu cazip ediyorsa, bir avantaj sağlıyorsa hayata geçirilebilir. Doğanbey projesinde tüm Bursa'dan destek aldık. 20 bin metrekarelik alanda 988 bina yıkıldı. Yerlerine yapılacak olan 2 bin 700 konutun 2 bin 500'ü yer sahiplerine dağıtılacak. Sadece yüzde 2'lik kesim TOKİ'ye devredilecek" diye konuştu. 

Tabakhaneler ve Kamberler projeleri hakkında da bilgi veren Altepe, Doğanbey'de inşaatların belirli bir seviyeye gelmesinden sonra 450 bin metrekarelik alanı kapsayan Yalova Yolu projesine başlayacaklarını ifade etti. 

Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ise, çarpık yapılaşmanın Bursa'nın en büyük meselesi olduğunu kaydederek, bu sıkıntının ortadan kaldırılabileceğini anlattı. Göreve geldiklerinde binlerce insanın yaşadığı Yıldırım'da planlamanın 'P'sini göremediklerini hatırlatan Keskin, planlama çalışmalarında çok yol kat ettiklerini ifade etti. Kentsel dönüşümün cesaret gerektirdiğini ve riskli bir iş olduğunu vurgulayan Keskin, bu zamana kadar 300 milyon YTL'lik kentsel dönüşüm gerçekleştirdiklerini söyledi. Keskin, Akçağlayan Bahçelievler, Kaplıkaya Cazibe Merkezi ve diğer projeler hakkında vatandaşlara bilgi verdi.

.
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 17:49:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?