8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Kış hastalıkları şiddetli geçiyor

Kış mevsiminde baş gösteren üst solunum yolu enfeksiyonları, soğuğa dayanıksız olan çocukları büyük oranda etkiliyor. 

Özellikle çocuklarda nezle, grip, faranjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit ve zaturre gibi hastalıklar önemli miktarlarda artış gösterirken, uzmanlar soğuktan korunmak ve kışı en az zararla atlatmak için "sağlığınıza önem verin" uyarısını yapıyor. Kış aylarında vücudun normalden daha fazla enerji harcadığına dikkat çeken Doruk Tıp ve Cerrahi Merkezi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doktor Handan Aydoğdu, "Enerjinin karşılanmaması vücudun direncinin düşmesine neden olur. Direnci düşük vücut ise enfeksiyonlara açık hale gelir. Kış mevsiminde çocukların bir numaralı düşmanı olan solunum yolu enfeksiyonları, özellikle çocukları, yaşlıları ve hamileleri olumsuz etkiliyor" dedi. 

Soğuk havanın özellikle akciğerin akut veya kronik tüm hastalıkları tetiklediğini, dolayısıyla bronşit ve astım gibi ciddi sağlık sorunlarının baş gösterdiğini ifade eden Aydoğdu, şunları söyledi:
"Kış mevsiminde enfeksiyonlar ağır geçtiği için korunma tedbirlerine özen gösterilmesinde fayda var. Çocuklar başta olmak üzere yaşlılar, kalp, astım, diyabet gibi sağlık sorunları olan kişiler, havanın çok soğuk olduğu günlerde mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamalılar. Soğuğa çıkarken giysilere özen gösterilmeli ve soğuk havadan koruyacak biçimde giyinilmeli. Soğuktan korunurken, aşırı terlememeye de dikkat edilmeli. Astımı olanlar ilaçlarını düzenli almalı. Mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamalı, hava kirliliğinden, soba ve kömür etkisinden sakınmalıdır. Kalp hastası olanlar da çok soğukta yürümemelidir." 


"KALABALIK ORTAMLARDAN UZAK DURUN" 

Kış mevsiminde kalabalık ve hastalardan uzak durulmasının önemine temas eden Aydoğdu, balık yağı, çinko gibi besin takviyesi ve protein içerikli gıdaların alınması gerektiğini ifade etti. Diğer bir önlem olarak da grip mikrobu taşıyan yetişkinlerin çocukların çevresindeyken maske kullanabileceğini hatırlatan Aydoğdu, bütün bunların yanında grip hastalığından kurtulmanın en önemli yolunun istirahat olduğunun altını çizdi. Kış günlerinde sabah kahvaltılarına ve enerji verecek meyve, sebzelere de ağırlık verilmesi gerektiğini ifade eden Aydoğdu, soğukta özellikle hamilelerin mevsim hastalıklarına yakalanmamaya özen göstermesi, toplu mekanlardan uzak durması ve maskeyle korunmaları gerektiğini kaydetti. Aydoğdu, "Kış mevsiminin vücuttaki olumsuz etkisini yok etmek için bol bol C vitamini tüketilmesi gerekir. Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinin başında kurubaklagiller geliyor. Özellikle etli kuru fasulye veya nohut haftada en az bir gün tüketilmeli. Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi
kurubaklagiller iyi birer protein kaynağıdır. Yüksek oranda protein içeren kırmızı eti, protein yönünden fakir olan sebzelerle beraber tüketmekte fayda var" diye konuştu. 

Kış mevsiminin geldiğinin habercilerinden birisinin de grip salgını olduğunu belirten Aydoğdu, "Kış aylarında daha fazla C vitamini tüketmek için bolca limon, portakal gibi turunçgillerle beslenmek gerekiyor. Ancak, özellikle kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamini miktarının, portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamini miktarından daha fazla olduğunu unutmamak gerekir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2008 Cuma 11:22:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?