8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Kocasu için soru önergesi verildi

MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, Çevre ve Orman Bakanı tarafından yazılı cevaplandırılmak üzere bir soru önergesi verdi. 

Geniş kapsamlı olarak verildiği görülen soru önergesi MHP'li vekillerin Yenişehir'ea son gelişlerinde şekillenmişti. 

Boğazköy Barajı'nı da içine alan "Kocasu önergesi", 2009 yılı Mayıs Ayı'nda bitmesinin planlandığı İnegöl Organize Sanayi arıtma tesisini de kapsıyor. 

MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman'ın "Kocasu" için verdiği soru önergesinin tamamı ise şöyle:
Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Orman Bakanı Sayın VEYSEL EROĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 

Bursa İli Uludağ eteklerinden doğup İnegöl-Yenişehir ve Bilecik-Osmaneli ilçesinden sonra Sakarya Nehri'ne kavuşan Kocasu Deresi son birkaç yıldır İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların atıkları ile kirletilmektedir. Bu kirlenme öyle büyük boyutlardadır ki, suyun debisinin ve miktarının azaldığı yaz aylarında dere batak şeklinde akmakta ve kokusu çevre halkına çok fazla rahatsızlık vermektedir.
Kocasu Dere'si Yenişehir ilçemizden sırası ile Ayaz (Nüfus:270), Söylemiş (Nüfus:636), Subaşı (Nüfus:950), Akdere (Nüfus:174), Papatya (Nüfus:194), Günece (Nüfus:296), Toprakdere (Nüfus:115), Çamönü (Nüfus:258), Köprühisar (Nüfus:446) Hayriye (Nüfus:425) köylerinden geçmektedir. 

Bu köylerin toplam nüfusu 3,764'tür. Özellikle Ayaz, Söylemiş, Akdere, Günece ve Köprühisar köylerinin yerleşim merkezinden de geçmektedir. 2008 yılı yaz döneminde elini suya batıran çocukların derilerinde kızarma olduğu köylülerce beyan edilmiştir. Ayrıca bu pis su tarımsal ürün yetiştirmede sulama amaçlı kullanılmaktadır. Sulamanın yapıldığı arazilerde bile müthiş bir pis koku duyulmaktadır. Kaldı ki bu pis su ile sulanan tarımsal ürünler insan sağlığına zararlıdır. Bu durumun devam etmesi halinde bu köylerde yaşayan insanımızın sağlık problemleri artacaktır. 

Bölgede yaklaşık 40,700 hektar alanda tarım yapılmaktadır. 20.000 hektara yakınında sulu tarım yapıldığı tahmin edilmektedir. Kocasu Deresi'nden istifade edilerek sulu tarım yapılan 10 köydeki toplam sulanan arazi 3-4 bin hektara tekabül etmektedir. 

Buna Göre;
1- İnsanımızın sağlığını tehdit eden bu durum karşısında bakanlığımızca bir tedbir alınmış mıdır? Alınmadıysa ne tür tedbirler almayı düşünüyorsunuz?
2- Bursa İli Yenişehir İlçemizde yapımına devam edilen Boğazköy barajı su tutma safhasına gelmesine rağmen kirli atık su nedeniyle barajın kirlenmemesi açısından barajda su biriktirmeye başlanamamaktadır. Bu noktada yetkililer İnegöl Sanayi Sitesi'nin çıkışına yapılan su arıtma kolektörünün yapımının bitmesinin beklenmekte olduğunu ifade etmektedirler. Kolektör inşaatının da 2009-Mayıs ayında bitmesi beklenmektedir. Acaba yapılan arıtma kolektörü suya karıştığı tahin edilen ağır metalleri de temizleme kabiliyetine sahip midir? Bu kolektör hızla gelişen İnegöl Sanayi Sitesi'ne cevap verebilecek kapasitede midir?

Tayfun Sırman / Yenişehir KENTHABER
Yayın Tarihi : 28 Ekim 2008 Salı 11:13:24
Güncelleme :28 Ekim 2008 Salı 13:22:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?