7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Köylüye 1 milyon YTL ek gelir

Bursa'da son 30 yılda yapılan 7 bin hektarı aşkın fıstıkçamı ağaçlandırma alanları meyve vermeye başlarken, köylüye 1 milyon YTL ek gelir sağlanmış oldu. 

Geçtiğimiz 30 yıl içerisinde Marmara'nın güney kesiminde 500 metre yükseltiye kadar olan bozuk orman alanlarından uygun alanlara 7 bin hektardan fazla fıstıkçamı ağaçlandırması yapan Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, başta Bursa Karacabey, Mudanya ve Gemlik ilçeleriyle Yalova'da geniş fıstıkçamı ormanları oluşturdu. Alanların sıklık bakımları ve budamaları planlama dahilinde ekipler tarafından her yıl yapılıyor. 

Fıstıkçamı 12-15 yaşlarında kozalak vermeye başlarken, 25-30 yaşından itibaren de normal kozalak verimi alınıyor. On beş yaşın üstündeki fıstıkçamı alanlarında yıldan yıla kozalak verimi artığını söyleyen yetkililer, çevre orman köylüsü işletmelerin izin ve denetiminde fıstıkçamı kozalaklarının toplandığını belirtti. Toplanan kozalakların, idareye bir kilogram için 10 kuruş tarife bedeliyle satıldığını anlatan yetkililer, 2007 yılında bölge mıntıkasındaki fıstıkçamı ormanlarından, çevre orman köylüsünün 500 bin kilograma yakın fıstıkçamı kozalağı toplayarak piyasada değerlendirdiğini ifade etti. 

Orhangazi'de bulunan fıstıkçamı tohum meşceresinden toplanan ve fidanlıklardaki tohum ihtiyacı için toplanan kozalaklardan fazlası geçtiğimiz günlerde Bursa İşletme Müdürlüğü'nde açık artırmayla satıldı. Yapılan bu satışta bir kilogram fıstıkçamı kozalağı 2.16 YTL'den alıcı buldu. Böylece toplanan kozalaklardan köylüye ortalama 2 lira kalmış oldu. Çevre orman köylüsü, fıstıkçamı kozalağından yaklaşık bir milyon YTL ek gelir elde etti. 

Ortalama üç fıstıkçamı kozalağının 1 kilogram olduğu düşünülürse bir kozalağın bir ekmeğe eş değer olduğunu vurgulayan yetkililer, genç fıstıkçamı ormanlarının bakımları ve budaması yapıldıkça her yıl ürünün katlanarak artacağının hesaplandığını açıkladı.

.
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2008 Cuma 13:48:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?