7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Kriz psikolojiyi bozuyor

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ekonomik krizin insanların psikolojisini bozduğunu belirtti.

Bursa Tabip Odası, Eczacılar Odası, Diş Hekimleri Odası ve Veteriner Hekimler Odası iş birliğiyle Basın Sarayı'nda düzenlenen toplantıda, küresel krizin sağlığa etkileri masaya yatırıldı.

Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy, "Dar gelirli vatandaşlar bu krizden hayli etkilenecek. Sermayesi olan kişiler ise yedi sülalesini geçindirebilecek kadar yatırım yapmış kişilerdir. Kimileri de bu krizi bahane edip, Türkiye'nin en büyük bankalarından biri gibi, ortada hiçbir şey olmadığı halde işçi çıkartıyor. İşten çıkartılan bin 700 işçi haklarını aramalılar" dedi.

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ise, "Krizden çıkışın tek yolu tüketimin teşvik edilmesidir. Bu kriz, 1929 yılında yaşanan krize benziyor. Savaştan dolayı askerlere yapılan yatırımlar ve giderler milletleri bu krizden kurtarmıştır. Bu kriz uzun vadeli bir kriz olacak. Hiç bir ülkeyi teğet geçmeyecek. Türkiye'de enflasyon rakamları yükseliyor. 2000 yılında 2 bin 634 milyon YTL, 2007 yılında ise 19 bin 984 milyon YTL sağlık harcaması yapıldı. Arada çok ciddi bir fark var. Bu krizin sağlığı etkilememesi söz konusu değil. Biz sağlıkçılar olarak çözümleri konuşuyoruz, konuşmaya da devam edeceğiz. Sağlıkta geri dönüşün mümkün olması için hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de, "Benim yaptığım araştırmalara göre, her yedi yılda bir kriz Türkiye'nin kapısına dayanıyor. Bu krizlerin sebebi ise sermayelerini bir taraftan bir tarafa aktaranlar. Bu kişiler hiç kimseyi düşünmemekte, yoksulluğun artmasına sebep olmaktadır. Bugün insanlarımız eczanelere gittiklerinde, 'acaba bir kutu daha ilaç nasıl alabilirim, dolabımda dursun, lazım olduğunda kullanırım' diyerek, doktorlara ihtiyacı olmadığı halde ilaç yazdırmakta. Ben bunu yakın çevremde de görüyorum ve çok üzülüyorum. Kriz yüzünden bazı insanlar psikolojik sorunlar yaşıyor. Kimileri borçlarını ödeyemeyeceği düşüncesiyle hayatına son verebiliyor. Sağlık, eğitim ücretsiz olmalı diye düşünüyorum. Hatta bana göre özel sağlık kuruluşları ile özel eğitim kuruluşlarını kaldırmak için bir yasa çıkartılmalı. Her şey paraya bağlanırsa daha çok insanımızı kaybederiz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2008 Pazar 14:40:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?