8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Kuduzla savaş Bursa'da başlıyor

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Beytullah Okay, ülke geneline yayılacak proje çerçevesinde Bursa'da köpeklerin yüzde 70'inin aşılacağını söyledi.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, AB destekli kuduzla mücadele projesiyle hastalığı Türkiye'de yok etmek istiyor.

Giderek azalan kuduz vakalarının tamamen yok edilmesi için başlatılan proje ile sahipli ve sokak köpekleri ile yaban hayvanları aşılanacak.

Şubat ayında başlatılacak kampanya ile ücretsiz olarak yapılacak aşılamada en az yüzde 70 oranına ulaşılması hedefleniyor. Pilot il sayılan Bursa'da projenin tanıtım ve değerlendirme toplantısı yapıldı.

Tarım İl Müdürlüğü'nde yapılan toplantıda açılış konuşması yapan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Beytullah Okay, "Yıllardır, Türkiye'de kuduzla alakalı çalışma yapılıyor. AB destekli bu projede Bursa pilot il seçildi. Bu proje tüm ülkeye örnek teşkil edecek bir proje olacak. Kuduz hastalığı ülkemizde varlığını hala sürdürüyor. Bursa'da pek yok ama bazı bölgelerde hala kuduz vakaları var. Artık biz bunu ülkemizde tamamen yok etmek istiyoruz. Proje çerçevesinde Bursa'da sahipli, sahipsiz köpekler yüzde 70 oranla aşılanacak. 16-28 Şubat'ta yapılacak bir kampanya ile ücretsiz olarak aşılama yapılacak. Şimdi hazırlık çalışmaları var. Bu kampanya süresince bilinçlendirmeyle alakalı çalışmalar olacak. Bursa'nın tüm dinamikleri ve ilgililerden destek bekliyoruz. Bursa'da tüm dinamikler arasında güzel bir birlik beraberlik var. Bu birliği burada kullanmak istedik ve bu pilot çalışma daha sonra tüm illere dağılacak. Bursa'da kuduz vakası yok denecek kadar az. Ülkemizde kuduz vakalarını tamamen sona erdirmek istiyoruz. Bizim için en çok risk teşkil eden yaban hayvanları. Bunun içinde gerekli önlemleri alıyoruz. Ama sokak köpeklerini aşılamak daha zor. Bunun içinde halkımızdan destek bekliyoruz" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Hizmetleri Daire Başkanı Haluk Aşkaroğlu ise, "13 milyon 250 bin euroluk bir proje ve yüzde 75'i AB destekli bir proje. Havadan aşılama ve sokak köpeklerinin aşılanarak yok edilmesi hedefleniyor. Burada yapılacak pilot uygulama tüm ülkede uygulanacak. Projenin hedefine ulaşması için halkımızında üzerine düşen sorumluluğu yapması gerekir. Ülkemizde kuduz vakaları giderek azalıyor. 2003-2005 yılları arasında 40 vaka gerçekleşmiş. 2006-2008 yıllarında tek vakaya rastlanmıştır. Bu yıl Türkiye genelinde 32 vaka var. Bu oran çok yüksek değil ama, Ege bölgesindeki yaban hayattaki kuduz vakaları bizleri ürkütüyor" diye konuştu.

Proje Teknik Yardım Bileşeni Ekip Lideri Dr. Winfreid Müller de yapılan işin bir deneme olduğunu belirterek, uzman kişilerin proje içerisinde yer alacağını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2008 Perşembe 19:41:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?