8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Kuş Gribi yumurta satışlarını etkilemedi

Son günlerde yeniden gündeme gelen kuş gribi, yumurta tüketimini etkilemedi. Bursa Yumurta Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydın, kuş gribinin köylerde başı boş bırakılarak bakılan tavuklarda görüldüğünü hatırlatarak, profesyonel işletmelerde virüsün görülmesinin mümkün olmadığını söyledi. 

Bir dönem dünyayı tehdit edip birçok hayvanın itlaf edilmesine sebep olan ve yeniden gündeme gelen kuş gribinin yumurta satışlarını etkilemediği öğrenildi. Bursa Yumurta Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydın, deprem gerçeğiyle yaşamanın öğrenildiği gibi kuş gribi gerçeğine de alışılacağını söyleyerek, "Var olan bir kuş gribini yok etme gibi bir imkan yok. Son günlerde Samsun, Zonguldak ve Sakarya gibi yerlerde görülen virüs, köylerde başı boş bırakılan tavuklarda görüldü. Tavuklar kafeslerde bakılsaydı, bu tehlikeyle tekrar karşılaşmazdık. Profesyonel işletmelerde böyle bir şeyin yaşanması mümkün değil. Gerekli tüm hijyenik ortam sağlanıyor. Yeniden gündeme gelen kuş gribi zaten yumurta satışlarını etkilemedi. Irak ve İsrail'e haftada bir milyon yumurta ihraç ediyoruz. Kuş gribi tehlikesi olsaydı ihracat yapamazdık. Birlik olarak günde 2 milyon yumurta üretiyoruz. Türkiye'de kişi başına yumurta tüketimi yıllık 80-90 iken, Avrupa'da bu oran 300-310'u buluyor. Bu sebeple ülkemizde hayvani protein eksikliğinden kaynaklanan sorunlar gittikçe artmaktadır" dedi.
 
Halkı yumurta konusunda bilinçlendirmek amacıyla 'Her gün bir yumurta yiyin' kampanyası başlattıklarını dile getiren Aydın, "Özellikle 0-20 yaş grubunun daha çok yumurta tüketmesi gerekir. İl Milli Eğitim Müdürü Necmettin Esen'i de ziyaret ederek, kampanyanın tüm okullarda anlatılmasını istedik ve bu talebimiz olumlu karşıladı. Önümüzdeki haftalarda okullarda seminer düzenleyerek, veteriner fakültesi hocalarımız aracılığıyla öğrencilere yumurta hakkında bilinmeyenleri anlatacağız. Sadece yumurtada bulunan kolin maddesi özellikle beynin gelişimi için çok önemli. C vitamini hariç tüm vitaminleri içinde barındıran yumurta, ekonomik açıdan da çok uygun" diye konuştu.
 
Ambalajı hayvan tarafından yapılan tek gıda maddesi olan yumurta, içinde bulunan kolin maddesi sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynuyor. Uzmanlar, özellikle hamilelik dönemindeki yetersiz kolin ve folik asit alımının bebeğin beyin gelişiminin yetersiz olmasına yol açabileceğini söyledi. 

Düzenli olarak yumurta tüketen genç kızlarda, ileri yaşlarda göğüs kanseri görülmesi riskinin azaldığını belirten uzmanlar, sabahları yumurta yiyenlerin kahvaltılarında karbonhidratça zengin bir diyetle beslenen kişilere göre 2 kat daha fazla yağ kaybettiğini belirtti. Erkeklerin 550 mg, kadınların ise 425 mg günlük yumurta ihtiyacı olduğu tespit edilirken, hamilelikte bu ihtiyacın 7 kat arttığı tespit edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 16:57:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?