7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Leylek Dostu Köyler Projesine AB desteği

Bursa Valiliği'nin Uluabat Gölü yönetim planı çerçevesinde geliştirdiği ve Uludağ Üniversitesi ile çok sayıda sivil toplum kuruluşunun destek verdiği Leylek Dostu Köyler ve Leylek Şenliği'ne AB'den koruma şemsiyesi uzatıldı. 

Eskikaraağaç köyünde, Uluabat Gölü Bilgi, Belge ve Ziyaretçi Merkezi önünde düzenlenen toplantıda konuşan Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Arıcı, bu yıl düzenlenecek olan 4. Leylek Şenliği'nin 24 - 25 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirileceğini belirterek, tarımda su tasarrufu ve meraların çevreci kullanımı konulu projenin AB tarafından kabul edildiğini söyledi. 

Doğader önderliğinde yürütülecek olan proje kapsamında göl çevresindeki bazı köylerde damlama sulama sistemine geçilerek, meraların bakımı ile leylekler dahil bazı hayvanların beslenmeleri ve üremelerinin sağlanacağını ifade eden Arıcı, ''Leylek Dostu Köyler projesi çerçevesinde bugüne kadar 61 faaliyet gerçekleştirdik. Bu proje Türkiye'de kendi konusunda en başarılı olanıdır.'' dedi. 

Bursa Doğader Başkanı Ayhan Kazancı da, ''Derneğimizin hazırladığı AB projesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim. Uluabat gölü çevresindeki verimli arazilerin verimsiz hale dönüştüğünü üzülerek izliyoruz. AB'nin destek vereceği bu faydalı projenin sürekli olmasını diliyorum.'' diye konuştu. 

Eskikaraağaç muhtarı Ahmet Koca, ihtiyar heyetinin aldığı karar gereği, köyleri çevresinde avcılığın yasaklandığını ve göldeki sandalların köye giriş ve çıkışlarının izin dahilinde yapılacağını söyledi. 

Nilüfer Belediyesi Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Mehmet Kartal ise, Uluabat gölü yönetim planında görülen bazı eksiklikleri gidermek için çalışmalara başladıklarını ifade ederek, bu yıl düzenlenecek olan 4. Leylek Şenliği'nin önceki yıllara göre daha fazla ses getireceğini ve bu projenin Sabancı Üniversitesi'nin ödüllü yarışmasında dereceye gireceğini ifade etti. 

Karacabey Belediye Başkanı Ergün Koç da, ''Karacabey ve Uluabat gölü çevresi Türkiye'de en fazla doğa kirliliğine şahit olan bölgedir. Çevremiz sanayi atıklarıyla sürekli kirletilmektedir. Nilüfer çayı bunun göstergesidir. Marmara denizini temiz tutmak istiyorsak önce Nilüfer'de ki kirliliğe son vermeliyiz. Herkesi tabiatı korumaya çağırıyorum. Gelecek nesillere yeşil, yaşanabilir ve güzel bir Türkiye bırakmalıyız'' dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Şubat 2008 Cuma 15:00:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?