7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Marmarabirlik, bu kanunu bekliyor

Tarım satış kooperatifleri ve birlikleri, yılbaşına kadar çıkması beklenen 4572 sayılı yasadan umutlu. Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda, uygulamada bazı aksaklıklar olsa dahi süreç içerisinde yapılacak değişiklikler ve birlik ana sözleşmelerinde yapılacak düzenlemelerle sorunların giderilebileceğini söyledi. Taviloğlu, ''Üreticilerin ve birliklerin artık faizi kaldırması mümkün değildir'' dedi.


Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (MARMARABİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, yeni hazırlanan taslağın, birliklerin dertlerine tam olarak merhem olamayacağını, ancak verimlilik ilkesi ve ticari zeka ile yürütülen birliklerin ayakta kalabileceğini söyledi. 4572 sayılı kanunun Meclis'ten çıkmasını beklediklerini ifade eden Marmarabirlik Başkanı Refi Taviloğlu, "Mevcut mevzuat 31 Aralık 2008 itibariyle son bulacak. Yeni kanun çıkar ise birliklerin finansman konusunda ellerinde çok büyük enstrümanları olmayacak. Borçlular zor durumda kalacak. Ürün almak için nereden para bulunacak? Tarım sektöründe faaliyet gösterenlerin, üreticilerin, birliklerin bu durumdan sonra artık faizi kaldırması mümkün değildir. Onun için hükümetin tarım sektörünü destekleyecek yeni enstrümanları devreye alması gerekecek. Biz yılda 35 bin ton zeytin alıyoruz. Bunun finansmanı var. Son 2 yıldır bölge tüccarı taze zeytin satın almıyor. Zeytin dalından sonbahar kış mevsiminde toplanıyor, havuza konuluyor. Bunun satışa hazır hale gelmesi temmuz ayını buluyor. Tüccarlar, taze zeytin fiyatına 7 ay sonra salamura ile satışa hazır zeytini almanın yolunu gözlüyor. Bu yükü ya üretici çekecek ya birlikler çekecek. Aynı durum diğer birliklerde de var" şeklinde konuştu.


Stok maliyetini çekebilecek durumlarının olmadığını ifade eden Taviloğlu, malın ne zaman satılacağının belli olmadığını dile getirdi. Üreticiyi fiyat anlamında kurtarır bir rakamı bulmak için fazla ürünü almak ve ödemesini rahat yapmak gerektiğini vurgulayan Taviloğlu, "Verimlilik esas alındığında, bu fonksiyonu ifa etmek zorlaşacak. Yeni kanunla birlikler daha verimli kurumlar olmak zorundalar. Ancak bu kanunda yaşanacak eksikliklerinin sonra telafi edilebileceğini düşünerek faydalı olacağını düşünüyor,Meclis'ten çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2008 Salı 15:52:18
Güncelleme :30 Eylül 2008 Salı 16:14:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?