8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Marmarabirlik sofraları süslüyor

Güney Marmara'da 8 ayrı kooperatifi ile yılda 35 bin ton zeytin işleyen Marmarabirlik, salamura ürünlerini 7 ay havuzlarda bekleterek dünyada benzeri bulunmayan natural bir üretim gerçekleştiriliyor. 

Ramazan ayında oruç açmak için hurma ile aynı değerde kıymetli olan zeytin, yerli ürün olması sebebiyle Türkiye'deki iftar sofralarında tercih ediliyor. 

Marmara Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, siyah zeytinin olgunlaşması için ortalama 7 ay tuzlu su içinde havuzlarda bekletilerek natural bir olgunlaşma sağladıklarını söyledi. Avrupa'da en büyük zeytin üreticisi olan İspanyolların Avrupa'nın az tuzlu zeytini tercih ettiği için büyük tanklarda ferro glikonat ile 1 ay içerisinde hızlı fermantasyon yaptıklarına dikkat çeken Taviloğlu, "Biz dünyanın en kaliteli zeytinini, yine en tabii olgunlaştırma sistemi salamura ile 7 ayda gerçekleştiriyoruz. Dünya markası olan Marmarabirlik yüzde 80'i iç piyasadaki müşterilerine tabii usullerle olgunlaştırdığı siyah zeytini, vakumlu ve teneke ambalajlarda kilodaki tane adedini ön plana çıkartarak arz ediyor. Ramazan ayı ile birlikte zeytin satışlarında önemli bir hareketlenme başladı. Hem iftar hem de sahur sofralarının vazgeçilmezi olan Gemlik tipi Marmarabirlik zeytinleri, lezzeti ve marka güvencesi ile vatandaşlardan tam not alıyor" dedi. 

Taviloğlu, 6 bin ton civarında ihracat yaptıklarını, Avrupa'daki gurbetçilerin de Marmarabirlik zeytinini tercih ettiklerini hatırlatarak, şunları söyledi:
"En kaliteli tanede 200 adet bulunan Marmarabirlik zeytini marketlerde, teneke kutularda 10 ile 11 YTL arasında satılıyor. Hurmanın yarı fiyatına olması sebebiyle Ramazan sofralarında tercih edilen Marmarabirlik zeytinlerinin daha küçük tanelilerini daha ucuza pazara sunuyoruz. Zeytin salamuralı havuzlarda olgunlaşırken yüzde 10'dan fazla fire veriyor. 7-8 ay süre ile havuzda beklemenin maliyeti var. Ambalaj önem arz ediyor. En son teknik imkanlar ile el değmeden ambalajlanıyor. Böyle titiz bir ürün ile Marmarabirlik markası aranır hale geliyor. Gemlik tipi zeytinler Marmara bölgesinde ağaç başına 14-15 kilo ürün veriyor. Kendi suyu ile geliştiği için ürünler kıymetli oluyor. Bazı Ege ve Akdeniz coğrafyasında sulama imkanı olan yerlerde, Gemlik tipi de olsa ürün şişiriliyor. Ancak biz aldığımız ürünlerin tamamını Gemlik, Mudanya, İznik, Orhangazi, Erdek, Edincik, Marmara ve Mürefte'deki kooperatiflerimiz kanalı ile Marmara bölgesindeki üreticilerimizden alıyoruz. Bazı firmaların başka bölgelerin sulanarak irileştirilmiş ürünlerini daha ucuza alarak fiyat anlamında bize karşı koymasını müşterilerimizin bilgilerine sunuyoruz. Marmara bölgesinin zeytinleri ile ağız tadı ile iftarlar tavsiye ediyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 17:45:00
Güncelleme :2 Eylül 2008 Salı 17:55:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?