8
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Milli Park'taki ağaçlar koruma altında

Bursa'da, Uludağ Milli Parkı'ndaki köknar ve çam ağaçlarını yiyen böcekleri yakalamak için 350 adet ilaçlı plastik tuzak, ağaçlara asıldı.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, ısınmaya bağlı olarak artan çamkese böceği salgınına karşı mekanik bir mücadele başlattı. Çam ağaçlarının taze filizlerini yiyerek beslenen çamkese böcekleriyle mücadele için böceklerin haberleşmesinde kullandıkları feromen ilacının yer aldığı plastik tuzakları, 100'er metre arayla ağaçlara astılar.

Yaklaşık 20 bin dekarlık Uludağ Milli Parkı'nda 350 plastik tuzak yerleştiren görevliler, 1 ay sonra tuzakları kontrol ederek ölen böcekleri temizleyecek. Tuzaklara konulan ilaçların böceklerin haberleşmesinde kullandıkları bir özellikte olduğu ve bu kokulara zararlıların geldiğini belirten yetkililer, mücadelenin tamamen biyomekanik bir anlayışla sürdürüldüğünü kaydetti.

Böceğin uçma zamanında yerden 1-2 metre yükseklikteki dallara asılan tuzaklardaki feromon maddesinin kokusuna gelen kelebekler, kabın içerisine düşüyor. Böylece kelebek tırtıl olup yumarta bırakmadan yok edilmiş oluyor.

Feromon maddesinin zehirsiz olduğunu kaydeden uzmanlar, "Çevreye, insanlara, hayvanlara ve atmosfere zarar vermez. Feromon tuzaklarına orman köylüleri ve ziyaretçilerin sahip çıkarak korumasını istiyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2008 Pazar 12:11:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?