7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Minia Bursa'yı engelliler yapıyor

Bursa İl Özel İdare bünyesinde kurulan engelliler kurs merkezi öğrencileri, şehrin tarihi mekanlarının minyatürlerini yaparak, hem meslek öğreniyor, hem de kültür sanata katkıda bulunuyor. 

Bursa İl Özel İdaresi bünyesinde Tophane'de açılan Engelliler Kurs Merkezi, engelli vatandaşları eğiterek minyatür sanatını öğretiyor. Kurs merkezinde eğitim alan engelliler, yaptıkları minyatürleri satarak kendilerine gelir sağlıyor. Haftanın 6 günü verilen kurslara devam eden 12 kursiyer, eğitmen heykeltıraş Birol Şenkal gözetmenliğinde yaptıkları minyatür çalışmaları ile Bursa'nın önemli tarihi yapıtlarının hediyelik versiyonlarını üretiyor. İl Özel İdaresi'nin talebi üzerine Bursa'nın 78 tarihi
eserinin minyatür olarak yapılacağı 'Minyatür Bursa' projesi çalışmaları da devam ediyor. Bursa'nın, Valilik binası da dahil Ulucami, Yeşil, Emirsultan, Hanlar, Yeşil Külliyesi ve Türbesi, gibi birçok tarihsel yapı maket olarak yapılıyor. 1/200 ve 1/300 ölçekli planlar şeklinde yapılmış minyatürlerin, yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. Bursa'nın tarihi ve kültürel geçmişini yansıtan eserlerin minyatürleri, proje kapsamında havaalanı, terminal ve kent meydanı gibi halkın yoğun olduğu noktalarda sergilenecek.
 
Bursa İl Özel İdaresi Kültür Daire Başkanı Mustafa Muharrem Tüfekçi, "Bursa Engelliler Derneği ile işbirliği içerisinde ana konumuzun tarihin sanatla buluşması çalışmalarını başlattık. Engelli yurttaşlarımıza Bursa'nın sanatsal birikimini değerlendirip bir imalat konusu yapmayı ön gördük. Ayrıca Bursa'da 78 tarihi yapı var. Bunların birçoğu sivil mimarlık örneği, bir bölümü de tarihi abide niteliğinde. Bunların hiçbiri hediyelik eşya olarak tasarlanmamıştı. Biz yeni bir ürün gamı yakalamak için özel idare olarak çeşitli alanlarda bir yarışma yaptık. Burada mütevazı bir ortam oluşturduk. Biz özellikle engelli vatandaşlarımızla şehrin kültürünü birlikte kucaklayalım, hem de bunları birlikte çalışma materyaline dönüştürelim istedik. Böylece Bursa'nın değerlerini maketler halinde yaparak halkımızla buluşturacağız" dedi. 

Bursa Engelliler Derneği üyesi olan heykeltıraş Yasin Çelik "Özel idare desteğiyle bu işe başladık. Hem meslek ediniyoruz, hem de tarihin canlanmasında katkıda bulunuyoruz. İnsanların yaptığımız eserleri beğenmesi bizi çok mutlu ediyor. Vatandaşa hizmet etmek ve güzel eserlere imza atmak çok güzel duygu" diye konuştu. 50 Yeni Kuruş ile 50 YTL arasında satılan eserlerden elde edilen gelir, Bursa Engelliler Derneği'ne aktarılıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 10:57:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat sezsen IP: 88.246.20.xxx Tarih : 22.12.2008 16:05:46

boyle engellı doslarımıza tesekkur edıyoruz allah bohle ozverılı insanlardan bızı arındırmısın murat sezsen bende engelliyim gemlik yardımlarınızı beklıyoruz