7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

Mudanya basını duayenini kaybetti

Mudanya basınının duayeni Mudanya Gazeteciler Derneği (MGD)’nin kurucu başkanı Dündar Parmaksızoğlu (75), bir süredir tedavi gördüğü hastalığına yenik düştü. 

Mudanya Şaziye Rüştü Devlet Hastanesi’nde sabah saatlerinde hayatını kaybeden Parmaksızoğlu’nun cenazesinin yarın Tekke-i Atik Camii’nde kılınacak ikindi namazı sonrasında ilçe mezarlığına defnedileceği bildirildi. 

MGD’nin kurucu olan ve ilçedeki basının duayeni olan Parmaksızoğlu’nun ölümü üzerine dernek adına Başkan Yavuz Gerçekçi de yazılı bir açıklama yaptı. Gerçekçi, Parmaksızoğlu’nun ölümünün yerel basın için çok acı, büyük ve önemli bir kayıp olduğunu belirterek, “Bu mesleğin duayeni olmasının ötesinde çok yönlü büyük bir ustaydı. Gazetelerin kurumsallaşmasında, meslek örgütlerinin güçlenmesinde yaptığı hizmetler unutulamaz. Derneğimizin bugünlere gelmesinde son gününe kadar harcadığı çabaları daime takdirle anacağız” dedi. 

Sürekli basın kartı sahibi olan 75 yaşındaki Dündar Parmaksızoğlu, uzun yıllar gazeteciliğin yanı sıra çeşitli sivil toplum örgütlerinde kuruculuk üstlenmiş, çeşitli görevlerde bulundu. 

İlk ve ortaokulu Mudanya’da, liseyi Bursa Erkek Lisesi’nde okudu. 1951’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdiyse de hayatını kazanmak zorunda olduğu için üniversite öğrenciliği yaklaşık 10 yıl sürdü. Babıali’de çeşitli gazete ve basımevlerinde çalıştı. Bu arada 1955 yılında Milli Türk Talebe Birliği’nin Genel Sekreterliği’ne seçildi. İstanbul Üniversitesi bahçesindeki Atatürk Anıtı’nın yapılmasına ve bir Kızılay Şubesi’nin açılmasına katkıda bulundu. İstanbul Matbaacılar Cemiyetiyle bazı öğrenci dernek ve yurtlarının kuruluşuna katıldı. 

CHP’den 1977 yılı yerel seçimlerinde İl Genel Meclisi üyeliğine seçildi. 12 Eylül 1980’den sonra kapanmış bulunan Mudanya’nın Sesi adlı gazeteyi devralarak Mart 1983’ten itibaren yayımlamayı sürdürdü. SHP ve bir ara ANAP’ta da yer alan Parmaksızoğlu, 1993’te CHP’nin yeniden açılması üzerine bu partiye kaydoldu. İlçe yönetici ve başkanı olarak görev yapan Parmaksızoğlu, Mudanya’nın Sesi Gazetesi’ni iki ay önce devretmiş, matbaası ise kızı Ufuk Kızılçay tarafından idare edilmekteydi. 

Evli ve iki çocuk babası olan Parmaksızoğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Konseyi ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti üyeliğinin yanı sıra Basın İlan Kurumu’nda da çeşitli görevlerde bulunmuştu.

.
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 17:58:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?